Kinderen groeien op in een nieuwe wereld. Een heel andere wereld dan die ik ken uit mijn eigen jeugd. Zij groeien op in een digitale wereld, een wereld vol met media. Ze weten niet beter dan dat er altijd internet zou moeten zijn en hun leven speelt hier voor een groot gedeelte af.

Per dag zijn we nu meer in contact met media, dan dat we slapen en we spenderen een groot gedeelte van onze tijd online. Zeker ten tijde van corona wordt er nog veel meer online gewerkt en contacten met ‘de buitenwereld’ onderhouden.

In deze online wereld kun je alles vinden wat je maar wilt, als je maar weet waar je moet zoeken. Je kunt er ook hopeloos verdwalen en op hele nare plekken terecht komen… Deze blog en onderstaand filmpje van MediaWijzer deelde ik al weer 5 jaar geleden voor het eerst, maar is ook nu nog zeker actueel!

Jouw online wereld kan fantastisch zijn, zolang je er maar wijs mee omgaat!

Media worden steeds bepalender in ons leven. We worden er steeds afhankelijker van. Bij serieuze zaken, zoals de bank, de overheid en in de zorg. Het is geen kwestie meer van handig of leuk, maar van moeten, zeker nu we massaal thuis hebben moeten werken, online lessen moeten volgen of geven. Dus zorg dat je het heft in handen neemt en wijs met alle mogelijkheden om gaat. Kijk goed naar al je privacy instellingen en wat je op internet terug kan vinden, als je je eigen naam of die van je kinderen invoert op Google…

Mediawijsheid, wat is dat nu precies?

Mediawijsheid staat voor het slim en verantwoord om kunnen gaan met online en offline media, waarbij je weet hoe media jouw dagelijks leven beïnvloeden en hoe je er het beste uit kan halen – voor jezelf en voor anderen. Het is ook wel digitaal gezond verstand, waarbij je media bewust en actief kan inzetten.

Media zijn niet alleen nuttig, ze raken ook ons gevoelsleven en identiteit. We maken nieuwe vormen van vriendschap, empathie en waardering mee. Dat kan soms verwarrend zijn. We missen in onze online communicatie de non-verbale communicatie. Terwijl juist onze gezichtsuitdrukking, intonatie en houding (lichaamstaal) in onze communicatie ontzettend belangrijk zijn. Geschreven woorden kunnen daardoor heel anders opgevat worden dan ze bedoeld zijn.

Wat sociale media leuk, maar ook lastig maakt…

Door het gevoel van anonimiteit is het makkelijk om je hart te luchten. Wie heeft nooit iets gedeeld waarvan je achteraf denkt “Dat was niet zo handig”, wat je graag terug zou willen halen of verwijderen? Denk daarom goed na voordat je iets op het internet zet. Zo eenvoudig als het is om iets online te zetten, zo ingewikkeld is het om het er weer af te krijgen.

Zelfs als je denkt dat je iets verwijderd hebt, dan nog kan het ergens anders op internet plotseling weer opduiken. Iemand anders kan het immers opgeslagen hebben voordat je het had verwijderd. Vraag je daarom altijd van tevoren af hoe je het zou vinden als bijvoorbeeld je ouders, werkgever, leraren of collega’s de informatie te zien zouden krijgen (ook jaren later!). Wil je dit liever niet? Neem dan het zekere voor het onzekere en plaats de informatie niet online.

Sociale media geven soms ook het gevoel alsof je thuis bent, omringd door vrienden, terwijl je in een openbare ruimte met een gigantisch bereik bent. Alles wat je zegt of deelt, kan een eigen leven gaan leiden en kan jaren later nog op internet aanwezig zijn. Wees je ervan bewust dat anderen chatgesprekken kunnen opslaan. Privacy is daarom ook een belangrijke moeilijkheid bij sociale media.

De informatie die via sociale media wordt gedeeld, is immers interessant voor bedrijven én criminelen. Beschermen sociale media jouw privacy? Of hebben ze andere belangen? En welke rol speel je daar zelf in?

Sta daarom bij het gebruik van digitale media altijd stil bij de vraag: ‘Wie kan deze informatie zien en wat mag diegene van mij weten?’

Waarom is sociale media zo belangrijk?

Door aanwezig te zijn op sociale media krijg je meer kansen in het leven: je netwerk wordt groter, je hebt meer kans op baantjes, je doet mee met je vrienden en gaat sneller vooruit op school. Je bent aangesloten op de samenleving en kan er actief aan bijdragen, bijvoorbeeld door online een petitie te ondertekenen voor meer veilige speelplaatsen voor de jeugd in je buurt. Ook jezelf online profileren en op afstand goed kunnen samenwerken met collega’s, zijn tegenwoordig cruciale vaardigheden voor het vinden van een nieuwe baan. 

Op jonge leeftijd leren kinderen communiceren met anderen. We leren hen hoe ze met anderen om moeten gaan en hoe ze empathie kunnen tonen. Vrienden zijn enorm belangrijk. Ieder kind wil gezien en gehoord worden. Bijna alle kinderen zijn te vinden op platforms als Snapchat, WhatsApp of Instagram. Het platform dat populair is onder jongeren wisselt sterk. Soms is een app opeens een hype, maar deze populariteit kan ook heel snel weer verdwijnen.

Als kinderen in een WhatsApp-groep of op Facebook worden gepest, dan is vaak onze eerste gedachte: “Waarom blokkeer je die persoon die je pest niet?” of
“Waarom stap je niet uit de groep?”

Dat is een logische gedachte, maar je moet je tegelijkertijd voorstellen dat je op je werk naar het toilet gaat en je hoort twee collega’s om de hoek over jou roddelen. Loop je dan door? Onze eerste reactie is dan om te gaan luisteren. Hoe pijnlijk het ook is, je wil wel horen wat ze over je zeggen. Zo werkt het ook bij kinderen. Ze weten dat het pijnlijk is, maar ze willen wel in de groep blijven, omdat ze willen weten wat er over hen wordt gezegd.

Wat kun je er op school aan doen?

Om de klas gezamenlijk na te laten denken over omgangsvormen via de chat heeft Kennisnet een heel leuke gratis les gepubliceerd. De kinderen denken na over welk gedrag ze vervelend vinden en hoe ze op een leuke manier met elkaar om kunnen gaan. Hierover maken ze afspraken die vastgelegd kunnen worden op de speciale Whatshappy poster. Door afspraken samen met de kinderen te maken, creëer je automatisch meer betrokkenheid, dan wanneer je hen regels van bovenaf oplegt. Het is dan ook belangrijk vooral de nadruk te leggen op ‘wat ze wel willen’ en om ze consequent aan deze afspraken te houden en hen daarop te wijzen, want ze hebben ze tenslotte zelf gemaakt.

Mijn social media

Welke informatie is zichtbaar?

Op sociale media laat je zien wat je meemaakt of interessant vindt. Zo deel je bijvoorbeeld op Twitter een link naar een krantenartikel, op Facebook een foto van je favoriete restaurant en je werkervaring op LinkedIn. Maar wist je ook dat je zelf bepaalt wie welk bericht kan zien door de privacy-instellingen van sociale media te beheren? Op veiliginternetten.nl staat een stappenplan over hoe je deze privacy-instellingen op Twitter, LinkedIn, Facebook en Instagram kunt instellen.

Vooral voor kinderen is het heel belangrijk dat zij hun accounts op ‘privé’ of achter een slotje hebben staan. Kinderen zijn zich namelijk vaak niet bewust welke informatie schadelijk of vertrouwelijk kan zijn en plaatsen voordat je het weet informatie waarmee ze (later) in de problemen kunnen komen.

Caroline van Bommel

@carolinevbommel


Facebook-f


Twitter


Instagram


Linkedin-in

Ik ben heel benieuwd hoe jij het hebt ingesteld. Heb jij gekozen voor zo’n slotje, of mag heel de wereld zien wat jij op je Facebook of Twitter deelt? En voor je kinderen? Deel het onder deze blog in een reactie…
Als ondernemer heb er voor mijzelf voor gekozen om dit niet te doen, iedereen kan zien wat ik post op Twitter Facebook, of Instagram. Dit heb ik gedaan, zodat iedereen de waardevolle tips en informatie kan zien en weer verder kan delen. Echt persoonlijke dingen deel ik alleen met mijn familie en vrienden 😉

Wil je meer weten of hulp bij (digitaal) pesten?

Maak dan een afspraak voor een gratis gesprek, zodat we vrijblijvend kunnen bespreken hoe ik je hierbij kan helpen. 


Maak een afspraak

Geplaatst in cyberpesten, sociale media.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.