Veilig online

Kinderen zijn steeds jonger online via (spel)computers, tablets of mobiele telefoons. Media zijn steeds vaker individueel en mobiel. Het wordt daardoor steeds lastiger om kinderen in de media te begeleiden. Als hun kind online is, kijkt meer dan 80 procent van de ouders wel eens mee en 88 procent praat met zijn kind over het online gedrag maar als de kinderen boven de 13 jaar zijn, vinden ouders het wel lastiger om met ze te praten. Dit blijkt uit onderzoek van eerder dit jaar van DVJ Insights. Als het dan misgaat en ouders willen ingrijpen, is het kwaad vaak al geschied.

Het is dus belangrijk om al jong te beginnen met een goede ‘internetopvoeding.’

Kinderen moeten steeds jonger zelfstandig beslissingen nemen over hun eigen gedrag online. Het is dus nodig om kinderen te stimuleren zélf na te denken over hun motivatie en mogelijke strategie om slim met media om te gaan.  De Nationale Academie voor Media en Maatschappij heeft hier op ingespeeld en is gestart met lessen mediawijsheid voor alle leerlingen van het basisonderwijs.

Maar ook als ouders is het belangrijk om met je kind in gesprek te gaan en alert te blijven. Een kort filmpje, zoals deze kan daarbij goed helpen.


Daarnaast zijn er ook allerlei technische applicaties, waarmee je bij kunt houden welke sites zijn bezocht en waarmee je indien nodig sites kunt blokkeren. Op de website veiliginternetten.nl staat veel informatie over waar je op moet letten en hoe je ouderlijk toezicht in kunt stellen.

Natuurlijk kun je ook bij ons terecht voor hulp bij online pesten. Lange tijd werd dit door social media experts gezien als een aparte vorm van pesten, terwijl wij als experts op het gebied van pesten dit al langer zien als een vorm van pesten die veel heeft te maken met het ‘gewone pesten’ die online verder gaat. Ook veel kinderen zien het pesten niet als iets aparts. We horen verhalen van pesters uit hun kla
s, die helaas ook via social media of in what’s app groepen gewoon verder gaan. Was je vroeger thuis veilig voor je pestkoppen, nu gaat de bedreiging door tot in je eigen slaapkamer.

Wil je hulp of informatie over cyberpesten?
Neem dan snel contact op!aangesloten bij mediawijzer

 

Geplaatst in cyberpesten, Nieuws, pesten, sociale media.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.