De Stevige Stap training

Voor ouders met een zoon of dochter die na de zomervakantie de grote stap naar het Voortgezet Onderwijs maakt:

Met de Stevige Stap training laat je alle onzekerheden achter je…

Waardoor je vol zelfvertrouwen start aan een goede carrière op de middelbare school!

aanmelden
Stevige-Stap-training-624x530

Veel kinderen in groep 8 zijn er echt aan toe om naar de brugklas te gaan. Ze hebben zin in de veranderingen, een nieuwe, vaak grotere school, nieuwe vakken en nieuwe vrienden maken. Er zijn echter ook héél veel kinderen die hier juist onzeker, of angstig van worden.

Herken je bij jouw kind één of meer van onderstaande beschrijvingen?

  • Je kind voelt zich onzeker en maakt zich zorgen over dingen als: ‘Wat als ik straks niet weet waar ik heen moet?’ ‘Hoe kan ik al die nieuwe woorden onthouden?’ Van 1 of 2 leerkrachten op een vaak kleine, vertrouwde school, naar heel veel verschillende vakken en docenten in een veel groter schoolgebouw is voor veel kinderen een wereld van verschil. Ze hebben er zin in om naar de brugklas te gaan, maar zijn toch ook heel onzeker door alle veranderingen…
  • Op de basisschool is je kind veel gepest, hij of zij is bang dat dit in de brugklas ook weer gebeurt. Ook al heeft je kind het pesten achter zich kunnen laten en daar misschien al eerder een (Sta Sterk) training voor gevolgd, toch kan de overgang naar de brugklas (weer) voor veel onzekerheden zorgen. Juist in de brugklas is het belangrijk om zelfvertrouwen te hebben en goed weerbaar te zijn!
  • Je kind ziet op tegen al die verschillende vakken en het huiswerk dat het in de brugklas moet maken. Op de basisschool kreeg je kind al het nodige huiswerk en is het al met een agenda gaan werken. Dit was allemaal nog vrij overzichtelijk met maar een paar vakken per week, hoe gaat je kind dit doen met meerdere vakken, overhoringen en toetsen per week? Plannen, leren en ook onthouden wat je hebt geleerd?

Niet alleen kinderen, ook ouders maken zich soms de nodige zorgen. Het is nu éénmaal een grote stap, die je zoon of dochter gaat maken. In de brugklas is sociale weerbaarheid nog belangrijker. De school is vaak veel groter. De leerlingen hebben met veel meer leerkrachten te maken, er is minder toezicht buiten de lessen en er is meer druk om je te conformeren aan de groepsnorm.

De Stevige Stap training is specifiek voor kinderen die onvoldoende sociaal vaardig zijn of weinig zelfvertrouwen hebben, en een steuntje in de rug kunnen gebruiken bij het zetten van deze stap.

Als moeder van 4 kinderen, en door mijn ervaringen als leerkracht in het basisonderwijs én het voortgezet onderwijs, weet ik hoe groot de overgang naar de brugklas kan zijn.

In mijn praktijk “Ken je Kracht” help ik slachtoffers van pesten om weerbaar en zelfverzekerd te worden, zodat zij geen last meer van het pesten hebben. Toen ik jaren geleden tijdens mijn opleiding tot trainer Omgaan met Pesten als stage meeliep met mijn collega Lilian Smak Gregoor, was zij deze training specifiek voor kinderen die naar de brugklas gaan aan het ontwikkelen. Ik ben blij dat ik deze brugklastraining nu ook in Lage Zwaluwe kan aanbieden!

De Stevige Stap training is gebaseerd op de Sta Sterk training van de Stichting Omgaan met Pesten, die in januari 2013 in de databank Effectieve Interventies van het Nederlands Jeugdinstituut is opgenomen.

Al 25 jaar begeleiden trainers vanuit de Stichting Omgaan met Pesten kinderen en volwassenen in het opkomen voor zichzelf in lastige situaties. De brugklas is voor veel kinderen en hun ouders zo’n lastige situatie. Er komen veel nieuwe dingen op kinderen af: ze gaan naar een groter schoolgebouw, zijn langer onderweg, krijgen nieuwe vakken en maken nieuwe vrienden. Kinderen die wat onzeker zijn, kunnen ontzettend opzien tegen deze overstap. Juist in de brugklas is het dus van levensbelang dat een kind (sociaal) weerbaar is.

Zou het niet heerlijk zijn als je kind zich zeker voelt? Zelfvertrouwen heeft en makkelijk contact kan maken en onderhouden met anderen? Je kind zich op een positieve manier kan presenteren en de eigen weg weet te vinden op de middelbare school.

Vaak zie ik kinderen vol enthousiasme starten met oefeningen om weerbaarder te worden en van alles lezen als voorbereiding op de brugklas. Jammer genoeg is het erg lastig om dit op eigen houtje te doen. Zelfvertrouwen tover je helaas niet zomaar onder je stoel vandaan.

Het is noodzakelijk om een goed zelfbeeld te ontwikkelen en ‘sociale weerbaarheid’ te trainen. Dit gaat veel makkelijker als je daarbij begeleid wordt en alles rustig kunt opbouwen. Samen trainen gaat nu eenmaal veel beter dan alleen.

Met een trainingsprogramma van 10 bijeenkomsten zorgen we ervoor dat alles goed wordt opgebouwd, waarbij je tussendoor voldoende tijd hebt om alles te laten bezinken en te oefenen met wat je hebt geleerd. Want, net als in de sportschool is het ontzettend lastig om na 2 dagen begeleiding verder alles alleen te moeten doen.

Teenage School Girl

Door middel van gesprekken, spellen en oefeningen leren de deelnemers aan de Stevige Stap training meer over sociaal omgaan met elkaar en hoe je dat kunt doen. Naast ‘weten’ en ‘kunnen’ wordt uitgebreid aandacht besteed aan de eigen behoefte (’willen’) en welke manier het beste bij het kind past (‘zijn’).

Zo vinden de kinderen hun eigen oplossingen die echt bij hen zelf horen! Zij leren de gevolgen van eigen gedachten en gedrag te zien, en ontdekken hoe zij dit kunnen inzetten om hun doelen te bereiken. In de training werken zij aan hun eigen persoonlijke leerdoelen welke voorafgaand tijdens de intake worden geformuleerd.

In 10 lessen van 1,5 uur leren de deelnemers anders omgaan met weerbaarheid en opkomen voor zichzelf door middel van direct toepasbare handvatten.

Aan het einde van de training weten ze hoe zij kunnen omgaan met lastige situaties zoals: jezelf presenteren in een nieuwe groep, een eigen mening hebben, conflicten, feedback geven en krijgen, groepsdruk, enz.

Daarnaast krijgen ze handvatten aangereikt over hoe om te gaan met het plannen en organiseren van het huiswerk.

In de eerste helft van de training (vóór de zomervakantie) staat vooral het bouwen aan zelfvertrouwen centraal en het inzicht in het eigen gedrag. De kinderen gaan hun eigen gevoelens herkennen en benoemen, en hun mening te geven. Ze oefenen hoe ze zich voor kunnen stellen en contact kunnen leggen en hoe ze om kunnen gaan met conflicten.

De laatste bijeenkomsten wordt er ruimte geboden om de nieuw opgedane ervaringen in de brugklas te bespreken en aan de slag te gaan met de lastige situaties die zich daarin voordoen. Verder komen omgaan met elkaar,  meedoen met anderen en samenwerken aan de orde. Gewenst en ongewenst gedrag van anderen, zoals plagen, pesten, agressie en het omgaan met groepsdruk worden behandeld. Ook aan het plannen en organiseren van het huiswerk wordt aandacht besteed.

De training wordt gegeven in kleine groepen (4-8 kinderen) waardoor er maximale aandacht is voor ieder kind. Bij de training horen ook een intake-gesprek en 2 ouderbijeenkomsten met informatie over de training en hoe je zelf je kind kan ondersteunen.

Heb je interesse? Neem contact op via onderstaand formulier voor meer informatie of om je kind gelijke aan te melden.

Stevige Stap training

De Stevige Stap brugklastraining start op vrijdag 11 juni 2021

Vul snel je gegevens in om verzekerd te zijn van een plekje!

Binnen de bijeenkomsten worden diverse werkvormen ingezet, zoals:

  • verhalen en metaforen
  • spel
  • ontspannings- en visualisatieoefeningen
  • discussie
  • drama en rollenspel
  • werken met video camera
  • creatieve en fantasierijke opdrachten
  • werken met helpende gedachten

De deelnemers ontvangen een map met extra oefenmaterialen, schema’s, stappenplannen en checklists, die het makkelijk maken om het geleerde toe te passen in hun eigen situatie.