Nog één week om 50% subsidie aan te vragen

Hoe kies je een anti-pestmethode die echt werkt, zonder dat je daar enorm veel tijd in moet investeren?

Vanaf augustus 2015 moeten scholen volgens het akkoord van po,- en vo-raad en Staatsecretaris Dekker meer ondernemen tegen pesten. De sectorraden vinden wetgeving belangrijk om de beleidsdoelen te verankeren en de uitvoering ervan te borgen, maar het is aan de scholen ‘hoe’ zij het sociaal veiligheidsbeleid vorm geven.

Hoe ga jij je verantwoordelijkheid nemen en zorgen voor een sociaal veilig sociaal schoolklimaat voor ieder kind?
Want ‘scholen moeten hun verantwoordelijkheid nemen’ is waar de staatsecretaris mee begint.

Ik ben blij dat uit het plan een gevoel spreekt van urgentie en ambitie. Bij het woord ‘moeten’ zie ik alleen vaak dat het mis gaat.

Een pestprotocol dat vol staat met ‘de school moet dit’,  ‘de leerkracht moet dat’ verdwijnt in een la. Logisch, want daar wil niemand met plezier mee werken.

Als ik iets ‘moet’ dan gaan mijn nekharen meestal overeind staan. De verplichting om een ‘bewezen effectief anti-pestprogramma’ te gaan gebruiken viel ook niet in goede aarde. Mensen willen autonomie en keuzevrijheid. Jij toch ook?

Maar bij te veel aanbod ontstaat keuzestress. Wat moet ik nu kiezen? En hoe maak ik de juiste keuze?

Helaas geldt dit ook voor een goed anti-pestprogramma. Ook daarin is een enorm aanbod ontstaan. Een aanbod dat alleen maar groeit. Van spetterende theatervoorstellingen, hippe sportclinics en interactieve workshops  tot complete lesprogramma’s.

Wil je kiezen voor een programma dat theoretisch echt goed is onderbouwd? De Commissie Anti-pestprogramma’s heeft een groot aantal programma’s beoordeeld. Er is hierdoor nu een overzicht van programma’s die zijn ‘goedgekeurd’. Deze programma’s gaan ook in de praktijk onderzocht worden op effectiviteit, zodat je als school straks kunt kiezen voor programma’s die pesten ook echt tegengaan. (Want op dit moment is nog geen enkel programma ‘bewezen effectief,’ omdat daar gewoonweg nog geen onderzoek naar is gedaan.)

Een van deze programma’s de ‘Sta Sterk (op school)’ training van Stichting Omgaan met Pesten. Dit gespecialiseerde anti-pestprogramma wordt zelfstandig of naast schoolbrede SEL-programma’s aangeboden.

Waarom zou je heel de klas een ‘weerbaarheidstraining’ aanbieden, als veel kinderen dat helemaal niet nodig hebben? Sta Sterk op school is een programma voor een subgroep van 8-10 leerlingen uit een klas, bestaande uit buitenstaanders en slachtoffers. De focus in dit programma ligt op het opkomen voor jezelf en voor een ander. Door de sociale weerbaarheid van deelnemers te vergroten, reageren zij effectiever op pestgedrag. Zij komen meer op voor zichzelf en een ander, waardoor pesten in de klas vermindert en de negatieve invloed van pesten wordt beperkt. Natuurlijk is het wel heel belangrijk de kennis van ouders en docenten op het gebied van pesten en het omgaan met hun kind te vergroten.

Onderzoek van Hawkins (2001) toont aan dat verdedigen effectief is. Uit groepsobservaties blijkt dat als medeleerlingen negatief reageerden op het pestgedrag, zij het pesten in veel gevallen konden stoppen. Daarnaast blijkt het ook minder slecht met slachtoffers te gaan naarmate er meer verdedigers/helpers in een groep zitten (Salmivalli et al., 2011).

 

Ga je voor het Gezonde school vignet?gs-banner-120x240-url

De Gezonde School-aanpak is een werkwijze voor scholen om structureel te werken aan gezondheid. Van 12 februari tot en met 16 maart 2015 kunnen scholen weer via ‘de Gezonde School’ een aanvraag indienen voor een project, waarbij 50% van de kosten worden vergoed. Ook voor een “Sta Sterk op School” training van Stichting Omgaan met Pesten kan nu via deze weg subsidie worden aangevraagd. Een goede reden om nu voor dit effectieve anti-pestprogramma te kiezen!

Een Gezonde School biedt veel voordelen: Betere leerprestaties, minder ziekteverzuim en goed weten wat er speelt op school aan gezondheidsproblemen! Het ondersteuningsaanbod Gezonde School richt zich hierbij op een of meer thema’s. Een van deze thema’s is de mentale gezondheid. Dit thema gaat over de wijze waarop de school aandacht besteedt aan de psychosociale gezondheid van leerlingen. Denk hierbij aan het bevorderen van een veilig schoolklimaat, het stimuleren van sociale competenties en het al dan niet hebben van een vertrouwenspersoon op school.

Vraag nu ondersteuning aan via het keuzemenu Primair Onderwijs!
Bronnen:

http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2014/10/03/brief-over-plan-van-aankan-tegen-pesten-n-a-v-motie-bergkamp-van-der-burg.html

http://www.rijksoverheid.nl/bestanden/documenten-en-publicaties/jaarplannen/2014/10/03/actieplan-sociale-veiligheid-op-school/actieplan-sociale-veiligheid-op-school.pdf

http://www.gezondeschool.nl/object_binary/o21254_141215-PDF-toelichting-po-2015-incl.-activiteiten.pdf

 

Geplaatst in Nieuws, pesten.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.