Pesten, wat doe je ertegen?

Pesten gebeurt altijd en overal. Iedereen heeft er wel eens mee te maken en ook iedereen heeft er last van, zeker als er binnen een groep gepest wordt. We moeten met z’n allen ervoor zorgen dat het pesten stopt. Maar ja, hoe doe je dat?

Bijna iedere school heeft wel een anti-pestprotocol. Maar helpt dit ook? Met een protocol kun je pesten niet voorkomen, wel geeft het handvatten over hoe te handelen.

Er zijn heel veel programma’s tegen pesten en er komen er nog steeds meer bij. In de uitzending van Het Klokhuis op 24 september jl. laten ze diverse effectieve anti-programma’s voor scholen zien, om pesten bespreekbaar te maken en er echt iets aan te doen. ‘Sta Sterk op School’ is een van deze programma’s. Bekijk hier deze uitzending

 

Sta Sterk op School - het Klokhuis

 

In de uitzending wordt veel gesproken over de verschillende rollen die kinderen hebben bij het pesten. Hoe belangrijk het is om niet als omstander of buitenstaander toe te kijken, maar om juist voor het slachtoffer op te komen! Veel kinderen durven dit niet, ze weten niet hoe ze dit kunnen doen of zijn bang om zelf gepest te worden. Niels Baas, de deskundige in deze aflevering vertelt: “Wat heel belangrijk is bij de aanpak van pesten, is dat je je focust op de groep ‘de omstanders’. Want het gaat niet alleen om de ‘gepeste’ en de ‘pester’, maar óók om de groep er omheen. Zij moeten doorhebben hoe belangrijk zij zijn.”

Met ‘Sta Sterk op School’  onderscheiden wij ons door een andere aanpak van de programma’s die in de uitzending worden toegelicht. In ons programma wordt gefocust op de grote middengroep; de omstanders. Wij leren juist die heel belangrijke groep HOE ze wél kunnen helpen door voor zichzelf én een ander op te kunnen komen! Hierdoor wordt het pesten teruggedrongen, want pesten is immers vaak een middel om hoger in de hiërarchie te komen.

Wanneer meer kinderen het pesten afwijzen en het gepeste kind gaan verdedigen, krijgt de pester minder macht en heeft het pesten dus minder zin. Uit onderzoek blijkt dat omstanders van pesten meestal wel willen ingrijpen, maar dit vaak niet doen omdat ze niet weten hoe. Door deze kinderen samen met slachtoffers in een groepje te trainen, vergroot hun sociale weerbaarheid en leren zij effectiever te reageren op pestgedrag, waardoor het pesten zal afnemen.

Een kind wat zelf pest wil je daarentegen juist NIET in een training waar je kinderen leert hoe ze effectiever kunnen reageren! Voor deze kinderen zijn speciale, aparte programma’s ontwikkeld.

Sta Sterk op School  is 1 van de 10 effectieve anti-pestprogramma’s die meedoen aan het landelijke onderzoek ‘Wat werkt tegen pesten’. Stichting Omgaan met Pesten is zelfs met 2 programma’s vertegenwoordigd  in dit belangrijke onderzoek, want ook het schoolbrede programma ‘Omgaan met Elkaar’ doet mee.

Wil je een einde maken aan het pesten op jouw school en direct ook meewerken aan dit zeer belangrijke onderzoek? Lees hier verder.
Geplaatst in anti-pestprogramma, pesten.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.