Hoe je dit nieuwe schooljaar goed begint…
Afgelopen maandag was voor veel kinderen de 1e schooldag. De meeste kinderen beginnen met plezier aan dit nieuwe schooljaar. Ze hebben er zin in om hun klasgenoten weer te zien na 6 weken vakantie. Anderen gaan toch wel met wat spanning in hun buik naar school. Worden ze dit jaar ook weer gepest of zouden ze er nu wel bij horen?
De periode van ‘Back to school’ geeft mij altijd een goed gevoel. Niet alleen omdat mijn kinderen dan weer naar school gaan en er dus weer rust en regelmaat ontstaat in huis Onschuldig, maar vooral omdat ik na de vakantietijd altijd weer helemaal zin heb om te beginnen!
Een frisse start & nieuw begin met mooie plannen en doelen.
Zo start er weer een ‘Sta Sterk training’, ‘Follow Up’ als vervolg op deze effectieve training en ben ik bezig met de voorbereidingen voor eendaagse workshops en trainingsdagen. Het is nog mogelijk om je in te schrijven.
Ik ben heel benieuwd naar hoe jij de start van dit nieuwe schooljaar hebt ervaren.
Heb je ook nieuwe plannen gemaakt? Ik vind het super wanneer je dit wilt delen onder aan het blog!
Weer naar school, leuk of spannend?
Ook de twee scholen bij ons in het dorp moeten opnieuw beginnen. Ze zijn gefuseerd en gaan nu samen verder als een nieuwe school. Voor veel kinderen betekent dit dus: starten in een nieuwe, samengestelde groep. Dat is best spannend.
Verschillende sub-groepjes van kinderen die elkaar al goed kennen moeten samen één nieuwe groep gaan vormen. Ook in de brugklas zie je dit gebeuren. De brugklas is dan ook een jaar waarin helaas de hoogste cijfers van pesten liggen.
De start van het schooljaar is de belangrijkste periode in de groepsvorming.
De sfeer die je als leerkracht in de eerste weken na de zomervakantie neerzet, heeft impact op de rest van het jaar. De normen in de groep worden neergezet. Dit bepaalt voor een groot deel de mate waarin pestgedrag voorkomt. Zeker in een klas waar kinderen vanuit verschillende groepen bij elkaar één nieuwe groep moeten gaan vormen, is een goede begeleiding van de leerkracht cruciaal.
Zo start je het schooljaar goed…
De school van mijn jongste dochter startte bijvoorbeeld met een studiedag, waardoor ze als team rustig het nieuwe schooljaar opstartten en de nieuwe school ’s avonds feestelijk geopend kon worden.
Feestelijke gebeurtenissen kunnen voor een ‘wij-gevoel’ zorgen. Sommige scholen, doen dit bijvoorbeeld door gezamenlijke week- of maandopeningen te vieren.
Een introductie-week waarin leerlingen elkaar op een andere manier leren kennen is ook een mooi voorbeeld van een feestelijke start van het nieuwe schooljaar.
Wanneer kinderen en jongeren het gevoel hebben dat ze zichzelf kunnen zijn, dat ze onderdeel uitmaken van de groep en kwaliteiten bezitten om trots op te zijn, zal pesten als een bewuste of onbewuste strategie steeds minder vaak worden ingezet in de klas, op het schoolplein of daarbuiten.
Om extra de nadruk te leggen op het belang van deze groepsvorming aan het begin van het schooljaar, heeft ‘Stichting School & Veiligheid’, in samenwerking met het Ministerie van Onderwijs, vorig jaar de 4e week van september uitgeroepen als ‘Landelijke Week tegen Pesten’.
De ‘Week tegen Pesten’ (21 t/m 25 september) is ook dit jaar hét moment om aandacht te besteden aan een positieve groepsvorming in de klas.
Met de campagne #Durfjijhetaan biedt ‘Stichting School & Veiligheid’ leerkrachten tips, lessuggesties, blogs en andere inspiratie over pesten & groepsdynamica. Hieronder vind je een checklist met punten om over na te denken. Een mooi startpunt bij de (verdere) voorbereidingen voor deze week.
Checklist:
□ Voldoet je school al aan de eisen van de wet sociale veiligheid op school?
□ Wordt er een effectief anti-pestprogramma gebruikt?
□ Heeft de school een pestprotocol? Wordt deze actief gebruikt?
□ Weet iedereen wat er in het protocol staat?
□ Welke activiteiten ga je tijdens de week tegen pesten inzetten?
bijv. – een gastles of workshop
– aansprekende boeken lezen en bespreken met de leerlingen
– organiseer een thema-avond
Kijk snel op de contactpagina en maak een afspraak om de mogelijkheden te bespreken!
De start van het schooljaar is de belangrijkste periode in de groepsvorming.http://t.co/rgxjlDBtcl http://t.co/LsjguYkKmT