Nee? Ik zeg ja en ik vind het geweldig!

Veel kinderen komen bij mij, omdat ze graag willen leren om ‘nee’ te zeggen. In de trainingen die ik geef, leren ze dan ook hoe ze dit op een sterke manier kunnen doen.

Wil jij ook makkelijker ‘nee’ kunnen zeggen?

Ik ben er van overtuigd dat je al heel goed bent in het zeggen van ‘nee’. Je bent er zelfs fantastisch in. Je realiseert je dit misschien nog niet, maar je bent er zelfs geweldig in.
We zeggen ‘nee’ tegen onze woede. We zeggen ‘nee’ tegen ons verdriet. We zeggen ‘nee’ tegen de dingen die we als verkeerd zien. We zeggen ‘nee’ tegen veranderen. We zeggen ‘nee’ tegen kritiek op onszelf. In het algemeen zeggen we in feite ‘nee’ tegen de wereld om ons heen.

Maar weet je wat de nieuwste mode is op het gebied van zelfontwikkeling?

‘Ja’ is in feite het nieuwe ‘nee’!

We besteden allemaal veel tijd aan het vechten tegen de wereld en wat er in gebeurt. We verzetten ons tegen wat ons overkomt in ons leven. We accepteren niet wat er is. We zeggen ‘nee’!

Komt dat je bekend voor?

Het probleem is dat ‘nee’ zeggen ons te veel tegenhoud. Het betekent dat we onze tijd besteden aan het onderdrukken van onze emoties en het stopt ons in onze vooruitgang.

Wanneer we ‘nee’ zeggen zwemmen we tegen de stroom in, wanneer we ‘ja’ zeggen zwemmen we met de stroom mee.

Wat denk je dat makkelijker is? Wat produceert de minste stress? Wat is sneller en aangenamer?

Door ‘ja’ te zeggen tegen de wereld worden we onmiddellijk meer open en accepteren we meer. ‘Ja’ zeggen staat ons toe om te accepteren wat er gebeurt en geeft ons meer kracht om te veranderen wat we willen veranderen.

Dus, zeg je ook vaak ‘nee’ in je leven?

Ontken je je emoties? Probeer je misschien om je jaloersheid te verloochenen wanneer deze verschijnt? Onderdruk je angst. Probeer je wanhopig om je verdriet weg te duwen. Negeer je boosheid?

Probeer het eens om ‘ja’ te zeggen tegen iedere emotie en situatie waarin je terecht komt. Accepteer het. Verwelkom het. Omarm of omhels het. Vertrouw het. Het mag er zijn!

Door ‘ja’ te zeggen tegen alles wat in je leven komt, kom je in een positieve stroming. Je merkt dat je leven makkelijker wordt en dat je een meer accepterende, liefdevolle kant ontwikkelt.

Onthoud dat ‘ja’ zeggen niet automatisch betekent dat je het met alles eens bent!

Wanneer je ‘ja’ zegt tegen een klasgenoot die nare opmerkingen maakt, dan betekent dit niet dat je het goedkeurt! Eerder betekent dit dat je de situatie accepteert – liever dan dat je vecht tegen hetgeen er in feite gebeurt.

En dat geeft je meer kracht om hetgeen er gebeurt te veranderen. Erkennen dat iets gebeurt is de eerst stap op de weg naar verandering.

‘Ja’ zeggen is het ninja wapen in de wereld van zelfontwikkeling.

Het bevrijd je en maakt je mogelijk om iedere slechte of lastige situatie te veranderen in een goede situatie.

Vaker ‘ja’ zeggen verwijdert je weerstand, vermindert je stress en maakt je tot een helder persoon.

Het werkt niet alleen met lastige emoties. ‘Ja’ zeggen werkt ook perfect in sociale situaties. Als je regelmatig een sociale uitnodiging afwijst dan bestaat de kans dat mensen je niet meer vragen, omdat ze verwachten dat je toch ‘nee’ zal zeggen. En dan denk jij dat je maar weinig vrienden hebt.

Dus wanneer je wordt gevraagd, zeg ‘ja’!

Probeer – als een soort experiment – de komende week eens om ‘ja’ te zeggen tegen alles wat je tegenkomt (binnen het redelijke uiteraard). Dat is wat Danny Wallace deed in zijn humoristische boek ‘Yes man.’ Het veranderde zijn leven. Deze simpele techniek heeft ook voor mij al veel betekend. Heel mooie dingen zie ik gebeuren nu ik sneller beslissingen neem en ‘ja’ zeg tegen dingen die op mijn pad komen.

Door vaker ‘ja’ te zeggen, geef je je leven meer over aan het lot. Je staat jezelf toe om open te zijn voor toevalligheden in de wereld.

Door ‘nee’ te zeggen, weiger of ontken je. Je belemmert je groei en je onderdrukt je mogelijkheden.

Dus zeg ‘ja’ tegen de hilariteit van het leven. Omarm het verdriet wanneer je konijn is doodgegaan. Verwelkom je boosheid om die vervelende situatie. Accepteer al je eigen verontrustende gewoonten. Je emoties mogen er zijn en jij mag zijn zoals je bent!

Zeg ‘ja’ tegen alles wat op je pad komt. Letterlijk, zeg het hardop. Omarm, verwelkom, accepteer. Laat de weerstand vallen.

yes-238375_640Vertrouw erop dat alles een reden heeft en zeg ‘ja’ tegen alles wat op je pad komt, wetende dat op het einde het zinvol zal zijn.

Samenvattend:
Door meer ‘ja’ te zeggen zal je meer aanvaard worden, liefdevoller en meer in harmonie met de wereld. Het is één van de geheime gereedschappen in je zelfontwikkeling en geeft je tenslotte meer kracht en controle over een situatie.

Welke ‘nee’ ga jij veranderen in een ‘ja’?

Zeg nu ‘ja’ tegen een vrijblijvend ontdekgesprek en je voelt je na afloop al een stuk sterker dan ervoor!
Geplaatst in pesten, weerbaarheid, zelfvertrouwen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.