Voor scholen en professionals

Wat werkt tegen pesten?

Bij het voorkomen en terugdringen van pesten op school blijkt vooral een schoolbrede aanpak goede resultaten op te leveren. Zo’n aanpak combineert interventies op school-, klassikaal en individueel niveau. (bron. Nji.nl/pesten) Veel aandacht naar het aanpakken en voorkomen van pesten gaat naar de scholen, omdat dat een plek is waar pesten veel voorkomt. Ken je Kracht biedt interventies op al de verschillende niveau’s. Juist een combinatie van de verschillende interventies maakt het effectief.

Ken je Kracht biedt maatwerkproducten met verschillende thema’s aan. Bijvoorbeeld Sta Sterk training op school, gastlessen of workshops die in het teken staan van ‘positief omgaan met elkaar’ (ipv pesten) in de klas, bso, cyberpesten, sociale weerbaarheid,etc. Er zijn workshops of lessen voor leerlingen in het BO of VO, maar ook thema-avonden voor ouders, leerkrachten of pedagogisch medewerkers zijn mogelijk. Ook ouders, verenigingen of bibliotheken kunnen contact opnemen voor een lezing of interactieve workshop.

Pesten en het pestprotocol

Natuurlijk wil iedere school dat leerlingen samen plezier hebben in het leren en zich optimaal kunnen ontwikkelen, dat ze zich veilig voelen in de klas en op school en dat ze uiteindelijk vol zelfvertrouwen de school zullen verlaten. Natuurlijk omschrijft iedere school dat op zijn eigen manier, maar wat betreft veiligheid, zelfvertrouwen en een gezond leerklimaat sluiten veel scholen bij elkaar aan. Een (pest)protocol is daar een onderdeel van. Een goed (pest)protocol is van belang, maar het allerbelangrijkste is: hoe gebruiken we het pestprotocol in de praktijk; een stuk papier is immers maar een stuk papier. Soms zijn er omstandigheden waarin scholen hulp en expertise van buitenaf goed kunnen gebruiken.

Bijvoorbeeld:

  • Als er een negatieve sfeer in de klas heerst
  • Als er in een klas of tussen meerdere klassen wordt gepest en niets lijkt te werken

Schoolbreed anti-pest beleid…

Pesten kun je niet voorkomen en oplossen met een eenmalige actie, zoals bijvoorbeeld een (gast)les, theatervoorstelling of workshop in de klas. Een allesomvattende, schoolbrede aanpak, waar het pestprotocol één onderdeel van is werkt het beste! Naast iedereen binnen de school, worden ook de ouders worden betrokken in het geheel, want pesten gebeurt niet alleen op school. Ken je Kracht helpt bij het opstellen of aanpassen van het pestprotocol en het implementeren daarvan.

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend voorgesprek.

Sta Sterk training op school

Het trainen van een subgroep zorgt voor positieve veranderingen in het groepsproces, waardoor dit ervoor kan zorgen dat het pesten terugdringt. Pesten is immers vaak een middel om hoger in de hiërarchie te komen. Ken je Kracht maakt een groepje kinderen ’Sterker tegen pesten’, zodat zij voor zichzelf en voor anderen op kunnen komen. Wanneer meer kinderen het pesten afwijzen en het gepeste kind gaan verdedigen, dan krijgt de pester minder macht en heeft het pesten dus minder zin.

Meer informatie over deze door het NJi goedgekeurde training

Omgaan met Elkaar

Liever begeleiding voor een hele klas? Als trainer ga ik ook met de hele klas aan de slag. In het project ‘Omgaan met Elkaar’ werken we aan een positieve groep. In 2 of 3 subgroepen leren de kinderen om op een positieve manier met elkaar om te gaan. Ook deze training valt onder de 13 veelbelovende trainingen die op ‘de lijst van Dekker’ staan. Naast het project in de klas, horen bij dit programma ook 2 workshops voor het schoolteam en een themabijeenkomst voor de ouders.

Afhankelijk van wat er speelt in de groep en het doel, adviseren we u graag bij het maken van de juiste keuze uit die vorm die past bij de school.

Op zoek naar een themabijeenkomst, gastles, studiedag of workshop?

Ook dan kun je terecht bij Ken je Kracht. Caroline verzorgt als leerkracht gastlessen die in het in het teken staan van het voorkomen van pesten in de klas of bso, over cyberpesten, sociale weerbaarheid, etc. Deze workshops of lessen kunnen aangeboden worden aan de leerlingen, maar ook thema-avonden voor ouders, pedagogische medewerkers, of studiedagen zijn mogelijk.

Met een losse workshop is het niet mogelijk om de pestproblematiek op te lossen. Wel is het een mooie manier om het onderwerp pesten onder de aandacht te brengen, of als onderdeel in een bredere aanpak.

Lees meer over de thema-bijeenkomsten, workshops en ouderavonden

Ik wil graag informatie aanvragen en/of  tijdens een persoonlijk gesprek mijn wensen en de mogelijkheden bespreken.

Coachen met dieren

Dieren liggen erg dicht bij de leefwereld van kinderen, maar wat weten wij eigenlijk van dieren? Kunnen we ons eigenlijk wel iets voorstellen bij de wereld van dieren? Wij kunnen niet vliegen. We kunnen ook niet maanden achtereen onafgebroken slapen. Evenmin kunnen we echt goed ruiken, horen of zien. Dieren kunnen dingen die de mens niet kan. Juist van het anders zijn van dieren kunnen we veel leren.
Dieren nodigen uit tot spelen. Tijdens de coaching en training maak ik daarom vaak gebruik van het spel ‘leren door dieren – ontdek je kracht’. Ieder dier heeft een eigen kwaliteit. De kaarten nodigen uit tot het ontdekken van je eigen kwaliteiten en kracht. Wat kun je van het dier leren? En wat zegt deze kwaliteit over jou? Ook interesse in de spellen van fotomissie? Aan collega-trainers, leerkrachten en kinder-coaches kan ik het spel van harte aanbevelen!

Veel coaches maken gebruik van kwaliteiten en ‘het kwaliteitenspel’. Ieder dier heeft ook een eigen kwaliteit. Dieren nodigen uit tot spelen. Tijdens de coaching en training maak ik daarom vaak gebruik van het spel ‘leren door dieren – ontdek je kracht’.  Ook in de groepstraining zijn er veel mogelijkheden om het spel in te zetten.

Dieren verhalen

In het E-verhalenboek vertellen de dieren verhalen over hun kwaliteiten en roepen mensen op van hen leren. Het boek is een goede aanvulling op het dieren spel, maar is ook goed los daarvan te gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld een dierenverhaal voorlezen ter inspiratie voor jezelf of voor je cliënt of team.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.