veerkracht

Veerkrachtige kinderen opvoeden die nooit opgeven – op basis van wetenschap

Als ouder zou je willen dat je je kinderen kon beschermen tegen elke teleurstelling, nederlaag of enge uitdaging. Nietwaar?

Het is goed om je af te vragen of dit wel handig en bovendien mogelijk is. Een betere optie is om je kinderen te leren veerkrachtig te zijn…

Caroline van Bommel_anti-pestexpert_leerkracht_coach

Door Caroline van Bommel

Veerkracht is het vermogen om te herstellen van stress, nare ervaringen en tegenslag.

Veerkrachtige kinderen hebben vastberadenheid. Wanneer ze een moeilijk probleem tegenkomen, proberen ze het op te lossen in plaats van op te geven.

Als er nare dingen gebeuren, veren ze snel terug, klaar voor de volgende uitdaging. Als ze fouten maken, groeien en leren ze ervan. Veerkrachtige kinderen zijn hoopvol, optimistisch en sterk.

Heeft je kind een boost nodig? Peptalks zijn een geweldige manier om positiviteit te vergroten!

jezelf zien zoals je bent
veerkrachtige kinderen luisteren naar positieve peptalks

De nieuwe community bevat activiteiten om het zelfvertrouwen te vergroten –
met een effectieve pep talk

Daarnaast ontmoet hier je andere mensen die ook pesten willen aanpakken en voorkomen, kan je ervaringen uitwisselen en vragen stellen…

Ontmoet ik je gauw?

Het voordeel van deze ‘Ken je Kracht’ Community is dat je veel steun aan elkaar hebt,
elkaar motiveert en kan adviseren.
Die (h)erkenning bij elkaar vinden met betrekking tot pesten en alle gevolgen daarvan,
en hoe je deze kunt aanpakken of voorkomen, is ontzettend fijn!
Een fantastische plek waar je wordt omringt door gelijkgestemde mensen.

Lees meer

1. Wees een ondersteunend rolmodel

Kinderen luisteren niet naar wat je zegt, maar kijken eerst naar wat je doet: ‘Monkey see, monkey do’ Wees rustig en consistent. Ook als ouder is het zo enorm belangrijk om jezelf oké te vinden
Het is goed om je fouten te erkennen en te bespreken hoe je het een volgende keer beter kan doen. Hoe meer positieve verbondenheid een kind heeft, hoe veerkrachtiger ze zullen zijn.

2. Leer kinderen om hun emoties onder controle te hebben

Als kinderen hun emoties onder controle hebben, zullen zij ook weerbaarder zijn.

Alle emoties mogen er zijn, zelfs de meest lastige zijn oké.
Stel wel grenzen aan lastig grensoverschrijdend gedrag

Emoties beheren is de sleutel tot het ontwikkelen van veerkracht. Psycholoog John Gottman zegt zelfs dat emotionele coaching de sleutel is om veerkrachtige en gelukkige kinderen groot te brengen. In zijn boek “Raising an Emotionally Intelligent Child” – gebaseerd op 30 jaar onderzoek – geeft Gottman aan dat ouders optimaal gebruik moeten maken van de gouden momenten die ze met hun kinderen hebben, door een doelgerichte en actieve rol te spelen bij het coachen van hun kinderen in belangrijke levensvaardigheden, zoals het begrijpen en hanteren van hun gevoelens en het beheersen van impulsen.

3. Laat kinderen fouten maken

Als kinderen nooit fouten maken, leren ze niet hoe ze hun fouten goed kunnen maken en er in de toekomst van kunnen leren om betere beslissingen te nemen.

Falen leert je volharding, probleemoplossing en nieuwe vaardigheden. Hoe ongemakkelijk het ook is om onze kinderen fouten te laten maken, dit is een manier waarop kinderen veerkracht ontwikkelen

4. Prijs kinderen op de juiste manier

Geeft lof en complimenten over het proces & strategieën…
In plaats van ‘complimenten op de persoon’ te geven, zoals: ‘Je bent zo slim’ of ‘Je bent zo creatief’, probeer je ‘proces-complimenten’ te geven. Concentreer je op de inspanningen van je kind, zoals bijvoorbeeld: ‘Ik kan je vertellen dat je heel hard hebt gewerkt’.

5. Leer kinderen problemen oplossen

Los niet snel alles voor ze op, of vertel hen hoe ze dingen het beste op kunnen lossen. Help hen om zelf oplossingen te bedenken.

In dezelfde lijn is het belangrijk dat we onze kinderen leren om problemen effectief op te lossen. Als je kind met een probleem naar je toe komt, help hem dan om te brainstormen over manieren om de uitdaging aan te gaan. Als je kind bijvoorbeeld nerveus is over een test, bespreek dan specifieke oplossingen zoals het ontwikkelen van een studierooster, het vinden van effectieve studiestrategieën en het beheren van tijd. Help je kind tijdens het brainstormen na te denken over de resultaten voor elke oplossing die het voorstelt.

* Dit was de 1e aflevering en het ‘raamwerk’ van een serie artikelen over veerkracht – In de volgende afleveringen ga ik verder in op de 5 verschillende stappen.


Facebook-f


Instagram


Linkedin-in

Word ook lid van de community ‘Krachtig tegen pesten’

“De online community is een virtuele plek waar mensen met gemeenschappelijke kenmerken en interesses bij elkaar komen, om elkaar direct of indirect te helpen in het verwezenlijken van doelen, verwachtingen en activiteiten door middel van het delen van informatie en ideeën, waarmee zij bijdragen aan het duurzaam ontwikkelen van een gemeenschap.”


Maak nu gratis een account aan

Geplaatst in Geen categorie.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.