Onbevoegden voor de klas

Een aantal weken geleden had ik al wat geruchten gehoord…
Over hoe basisscholen in de vijf grote steden na de zomervakantie ook van onbevoegde professionals gebruik mogen maken, om te voorkomen dat ze de kinderen naar huis moeten sturen…

Vandaag was dit item weer in het nieuws en laat Jelmer Evers van de AOb, de Algemene Onderwijsbond, horen dat hij vindt dat alleen bevoegden voor de klas mogen staan. Omdat we toch ook niet in het vliegtuig stappen bij een onbevoegde piloot?  

Kinderen een dag naar huis sturen,
of een professional zonder lesbevoegdheid voor de klas?

Kan iemand die goed in zijn vak is, een ander vak dan leerkracht, en dus zonder goede kennis van didactiek, pedagogiek en klassenmanagement, zomaar een dag de klas overnemen en les gaan geven? Vanaf komend schooljaar start dit dus als een experiment en mogen ook onbevoegden voor de klas. 

Natuurlijk wordt er al langer dankbaar gebruik gemaakt van gastlessen, om ICT of cultuur, zoals muziek, dans of schilderen op een goede manier de school in te brengen… Toch is het wel altijd van essentieel belang dat de groepsleerkracht daarbij aanwezig is. Een groepsleerkracht die de kinderen kent, die weet hoe ze met de groep om moet gaan en geschoold is in klassenmanagement en groepsprocessen… Want juist bij dit soort lessen gebeurt er enorm veel in de groep.

Ook ik maak me zorgen en denk dat dit voor een grote groep kinderen héél negatief uit kan pakken

Niet alleen kinderen met een risico op een onderwijs achterstand, doordat ze op deze manier een dag rekenen en taal missen. Maar ook kinderen voor wie VEILIGHEID van essentieel belang is. Kinderen die al van alles hebben meegemaakt, die het mikpunt zijn van pesterijen, of kinderen die héél graag de grenzen opzoeken en daar dan het liefst net een stapje overheen zetten…

Ik heb heel veel verschillen gezien…

In mijn ervaringen als leerkracht merkte ik dat er juist tijdens gastlessen een hele andere dynamiek in de klas was, of wanneer ik een dagje (of langere periode) op een school kwam invallen, omdat de vaste leerkracht ziek was, hoe kinderen juist dan gelijk gaan aftasten waar je grenzen liggen. Jarenlang heb ik met veel plezier op allerlei scholen in de Hoeksche Waard, Dordrecht en Rotterdam voor kortere en langere periodes ingevallen.

Fantastisch om heerlijk met de kinderen te kunnen werken, zonder al het geregel er om heen en bovendien heel goed te combineren met mijn eigen bedrijf. 

Dit is beter dan kinderen een dag naar huis sturen

Is er dan echt geen andere oplossing dan onbevoegden inzetten? Een tijdelijke oplossing, waarin zorgleerlingen enorm tekort worden gedaan.

Kijk liever naar alle professionals MET onderwijsbevoegdheid, of zij vanuit hun DESKUNDIGHEID kunnen en willen bijdragen aan het verminderen van het probleem.
En zorg daarnaast voor een duidelijk document, waarin alle afspraken staan die zijn gemaakt met de groep en met individuele kinderen. Zeker voor het emotioneel welbevinden en de veiligheid is dit van essentieel belang. Vanuit Ken Je Kracht ondersteun ik scholen daar graag bij!

Samen kunnen we het verschil maken.

Want natuurlijk vind ik het nog steeds leuk om eens een dagje op een school in te vallen
en zo eventueel ook jouw school voor een dagje – of meer – uit de brand te helpen!
Geplaatst in Geen categorie, pesten.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.