sinterklaasverhaal over pesten

Schoolpiet en het jongetje dat onzichtbaar wilde zijn

‘”Jullie dachten toch niet dat Sinterklaas jullie zou vergeten?” zegt Schoolpiet met een brede, gulle lach. “We zijn alleen een beetje laat…”
… nieuwe kleren, mooie schoenen en leuk speelgoed, dat is natuurlijk allemaal erg fijn. Maar waar het echt om gaat, is vriendschap. En misschien is dat in het leven wel het aller-aller-allerbelangrijkste dat er bestaat.’

coverIn dit nieuwe sinterklaasboek heeft Schoolpiet wel een heel mooie rol! Deze Zwarte Piet ontdekt tijdens een bezoek aan de Koningin Maximaschool dat de 7-jarige Daan wordt gepest door zijn klasgenoten. Hij schrikt ervan als hij ziet hoe twee jongens Daan staan uit te lachen en begrijpt niet hoe zulke lieve jongens toch een ander zo kunnen treiteren.

Het zit Schoolpiet niet lekker en door het piekeren over Daan maakt hij allerlei fouten, totdat hij samen met de strenge hoofdpiet een oplossing bedenkt. Onbedoeld verandert hun plannetje op pakjesavond in een spannend avontuur…

Waarom een sinterklaasverhaal over pesten?

Auteur Carlo Willemse schreef dit boek omdat hij behoorlijk moe werd van de hele zwarte-pietendiscussie, terwijl hij zelf heel warme jeugdherinneringen heeft aan het sinterklaasfeest . Hij besloot een sinterklaasverhaal te schrijven, waarin Zwarte Piet een heldenrol vertolkt. Dus geen slaaf of minderwaardig persoon, maar iemand waar de kinderen tegenop kijken. En niet alleen de kinderen, maar ook de volwassenen die veel feeling met Sinterklaas hebben. “Dat zijn uiteraard ook de mensen die voor een klassieke Zwarte Piet zijn,” zegt Willemsen. “Dit is bij uitstek hét pro Zwarte Piet-boek van 2015. In dit verhaal wordt tevens subtiel uitgelegd hoe Zwarte Piet aan zijn kleur komt. Als hij met een jongetje op zijn nek door de schoorsteen kruipt, heeft ook het kind door het roet opeens een onherkenbaar zwart gezicht. Het boek is gemaakt met heel veel liefde voor Zwarte Piet.”

Aangezien het thema ‘pesten’ momenteel nog steeds actueel is, leek deze combinatie hem zeer geschikt voor een leuk kinderboek. Inspiratie haalde hij uit zijn eigen jeugd. Als kind was hij gek op het sinterklaasfeest en hij wist dus nog precies hoe hij het vroeger beleefd had. Sinterklaas en Zwarte Piet heeft hij op dezelfde wijze geportretteerd, zoals hij als kind altijd tegen ze heeft aangekeken.

Het resultaat is een verhaal volledig in de sfeer van het sinterklaasfeest
dat een mooie anti-pestboodschap uitdraagt.

Ik vind het een prachtig boek om voor te lezen aan je eigen kind(eren) of op scholen. Het boeit mij niet zo wat de huidskleur van Schoolpiet is. Of hij nu zwart is, zoals de traditionele pieten, of een andere huidkleur heeft, zoals het multi-culturele pietenteam van Nickelodeon. Het verhaal en de boodschap vind ik veel belangrijker! Ik denk dat het kinderen ook niet uitmaakt welke kleur Piet heeft, zolang hij maar onhandig, slim en grappig blijft. ‘Schoolpiet en het jongetje dat onzichtbaar wilde zijn’ is een compact boekje waar zij heel veel plezier aan kunnen beleven en er daarnaast ook nog iets van opsteken. De leuke illustraties maken het boek compleet!

schoolpiet

Het boekje is onder andere te bestellen via Bol.com en op https://www.facebook.com/schoolpiet staan leuke kleurplaten.

 

Gebruik jij wel eens een boek of verhaal
om met je kinderen over een ‘gevoelig onderwerp’ in gesprek te gaan?

Laat het me weten in een reactie en misschien heb je ook wel een boek als tip?

Geplaatst in Nieuws, pesten, verhalen en films.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.