Hoe ‘Sta Sterk’ bijdraagt aan een gezonde school

gs-banner-120x240-urlGezondheidsbevordering maakt deel uit van de kerndoelen van het basisonderwijs. Basisscholen die structureel aan gezondheid werken kunnen het vignet Gezonde School aanvragen en zich profileren als Gezonde School. Daarmee laten zij aan leerlingen, leerkrachten, ouders en anderen zien dat zij gezondheid op hun school belangrijk vinden.

Van 12 februari tot en met 16 maart kunnen scholen een aanvraag doen voor ondersteuning om te werken aan een gezonde leefstijl op school.

Naast een gratis advies van een Gezonde School-adviseur vanuit de GGD over passende gezondheidsactiviteiten en maatregelen, kunnen zij ook een bijdrage in de kosten ontvangen voor het uitvoeren van een training ‘Sta Sterk op School’!

Een goede reden om nu voor dit ‘effectieve anti-pestprogramma’ te kiezen! Tijdens deze subsidieronde hoeft er namelijk maar 50% van de kosten betaald te worden!

Sta Sterk past heel goed binnen de Gezonde-School-aanpak. Zij zijn beiden namelijk succesvol, doordat er niet eenmalig, maar langer aandacht wordt besteed aan onderwerpen die belangrijk zijn voor een gezond en positief (pedagogisch) klimaat binnen de school.

Sta Sterk op School is een gespecialiseerd anti-pestprogramma dat zelfstandig én naast algemene programma’s ter stimulering van de sociaal-emotionele ontwikkeling gedraaid kan worden.

Het is één van de twee anti-pestprogramma’s van Stichting Omgaan met Pesten die op ‘de lijst Dekker’ van 13 veelbelovende anti-pestprogramma’s staan en is gebaseerd op de buitenschoolse variant die staat in de Databank effectieve jeugdinterventies van het NJI staat.

Het programma wordt uitgevoerd door een trainer die aangesloten is bij Stichting Omgaan met Pesten. De beroepskracht wordt er nauw bij betrokken. Dit betekent een deskundige uitvoering met maximaal resultaat waarbij de leerkracht zoveel mogelijk z’n eigen werk kan blijven doen.

Doel en aanpak

Sta Sterk op School benadert pesten als een groepsprobleem. Veel leerlingen zijn tegen pesten, maar weten niet hoe zij effectief kunnen ingrijpen. Zij kunnen een zeer positieve rol in de groep spelen als zij dit leren. ‘Sta Sterk op School’ vergroot de sociale weerbaarheid van buitenstaanders en slachtoffers, zodat zij opkomen voor zichzelf en een ander. De groep met de rol van helper wordt groter. Het doel van Sta Sterk op School is om het negatieve groepsproces te doorbreken waardoor pesten stopt.

 

Onderstaande film vertoont een succesvol samenwerkingsproject Gezonde School in de regio Rotterdam en laat zien wat de effecten en de meerwaarde van de Gezonde School zijn.

 

Geplaatst in Nieuws, pesten, weerbaarheid.

4 reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.