Ouderavond… Moet dat?

Iedereen die wel eens een informatieavond organiseert zal dit vast herkennen…

Met veel enthousiasme bedenk je een  interessant onderwerp, toch blijft de grote opkomst die je hoopt te verwelkomen uit.

Waar ligt dat aan dat mensen weg blijven? Hebben we het allemaal te druk in onze eigen (online) wereld? Hebben we geen zin meer om na een drukke werkdag ‘s avonds de deur uit te moeten en ploffen we liever languit neer op de bank, met onze beentjes omhoog?

‘Een ouderavond organiseren vergt soms nogal wat overredingskracht.’

Deze zin staat onder deze ludieke sketch van Leraar24.nl op YouTube, waar ik als leerkracht, ouder en organisator van informatiebijeenkomsten voor ouders wel de humor van inzie.

Ouderbetrokkenheid is zo belangrijk voor het welzijn van kinderen…

Een onderwerp als sociale veiligheid en cyberpesten is misschien niet zo aantrekkelijk of interessant als je denkt dat jouw kind geen last heeft van pesten.

Uit een studie van ESET (* Sinds 1987 ontwikkelt  ESET®  bekroonde  beveiligingssoftware en helpt meer dan 100 miljoen gebruikers om te genieten van Safer Technology) blijkt dat 54 procent van de Britse ouders er geen idee van heeft als hun kind wordt gecyberpest.

De meeste van deze ouders zijn goed opgeleid. Ze weten hoe ze het kunnen herkennen en hoe ze moeten omgaan met deze groeiende bedreiging van kinderen. Toch blijft meer dan de helft van het pesten online onopgemerkt.

Het is dus ontzettend belangrijk dat je als ouder betrokken bent bij de leefwereld van je kind.

Een jongerencentrum in het oosten van land organiseerde daarom onlangs een informatieavond over ‘Uitdagingen online’ en nodigde mij als expert uit om jongeren en hun ouders wegwijs te maken in de leuke kanten en de gevaren van onze online wereld. Sexting, grooming en cyberpesten; we staan er niet bij stil, maar ieder kind kan ermee te maken krijgen. Helaas was ook de opkomst voor deze avond niet zo hoog als was verwacht.

Van de jongeren die er wel waren, gaf het merendeel aan dat hun ouders geen interesse tonen in wat zij doen online. En in de gevallen dat het wel gebeurt, wordt het vaak op een verkeerde manier gedaan.

Een meisje vertelt bijvoorbeeld dat ze veel is gepest en dat ze nu iedere avond haar telefoon moet inleveren, zodat haar ouders haar berichten kunnen checken en ingrijpen. Je begrijpt wel dat haar vriendin daar niet echt blij mee is, want nu worden de berichtjes die ze naar elkaar sturen ook door de ouders gelezen.

We hoeven onze kinderen niet in alles te controleren. Vroeger wilden we ook niet dat er iemand zomaar in ons dagboek zou lezen. Kinderen hebben recht op privacy. Wel is het belangrijk dat we interesse tonen en dat ze zelf naar ons toekomen wanneer ze iets lezen of zien waarbij ze zich niet prettig voelen.

Cyberpesten is schering en inslag op het internet.  Het gaat om het gebruik van mobiele telefoons of computers om iemand te intimideren, bedreigen of verstoren. De Britse kindertelefoon ChildLine sprak bijna 45.000 kinderen over pesten. De meeste deskundigen zijn van mening dat de meerderheid van de jongeren een vorm van cyberpesten ervaart. Echter blijkt uit de ESET-enquête ook dat 52 procent van de ouders absoluut geen idee heeft wat ze moeten doen als hun kind wordt gecyberpest.

Ook op fora en in sociale media groepen zie ik berichten van ouders die geen idee hebben hoe zij hun kind kunnen helpen wanneer het wordt ge(cyber)pest. Pesten online of offline heeft heel veel overeenkomsten!  Het merendeel van de kinderen vertelt het niet aan hun ouders als ze worden gepest. Wees dus blij als je kind naar je toekomt en je in vertrouwen neemt!

Dit is de eerste en belangrijkste stap voor als een kind wordt gepest; om iemand te zoeken die het vertrouwt en om erover te praten. 3 op de 4 kinderen vertelt het niet aan hun ouders wanneer zij worden ge(cyber)pest, uit schaamte of angst voor een verkeerde reactie. Door interesse te tonen in de leefwereld van je kind en regelmatig met je kind in gesprek te gaan over allerlei verschillende (lastige) onderwerpen verlaag je de drempel om naar je toe te komen en laat je je kind voelen dat het je ook op dit gebied kan vertrouwen.

Kortom: De beste manier om met (cyber)pesten te gaan is om met je kind te praten en te proberen om meer over de situatie te begrijpen. Adviseer je kind om vooral niet te reageren op online bedreigingen. Verwijder de berichten niet, deze kun je later nog als bewijs gebruiken.

Ga jij wel eens naar een informatie- of thema-avond? Je zou mij enorm helpen om mij jouw motivatie te laten weten waarom jij wel of juist niet gaat. Met jouw reactie kan ik er namelijk voor zorgen dat deze avond door meer ouders wordt bezocht en zo maken we het samen mogelijk dat meer gepeste kinderen worden geholpen.

 

Ps.  Wil je meer weten over hoe jij om kunt gaan met (cyber)pesten? Ga dan snel naar kenjekracht.info/event/sta-sterk-voor-je-kind  en meld je aan voor de interactieve informatieavond met als thema ‘Sta Sterk voor je kind!’ Ook heel interessant als je er geen idee van hebt of jouw kind wordt gepest ;-).

 

Geplaatst in cyberpesten, pesten, zelfvertrouwen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.