Gaan scholen te laks om met pesten?

19 april 2016: Landelijke Dag tegen Pesten

peilingPesten is nog steeds een hot item. Niet alleen op scholen, maar overal waar mensen met elkaar omgaan is pesten een serieus probleem. Meer dan 400.000 kinderen en 250.000 volwassenen hebben dagelijks te maken met ernstige pesterijen.

In een peiling van BN De Stem was 92 % van de 1009 respondenten het onlangs eens met de stelling ‘Scholen gaan veel te laks om met pesten.’ Dat is een enorm aantal!

Kinderen en ouders voelen zich niet gehoord. De pesterijen gaan soms jarenlang door en kunnen ernstige psychische en lichamelijke gevolgen hebben voor het slachtoffer. Pesten is dus zeker een onderwerp dat aandacht verdient. Ook dit jaar vragen we op 19 april 2016 daarom weer extra aandacht voor pesten, in het kader van de Landelijke Dag tegen Pesten.

Tijdens deze landelijke dag besteden veel scholen wel aandacht aan pesten en zijn ze serieus met dit onderwerp bezig. Ook ik verzorg in het kader van deze Landelijke Dag tegen Pesten extra workshops op scholen in de Hoeksche Waard, want gelukkig zijn er ook scholen die wel hun best doen om pesten aan te pakken.

Iedere school wil pesten voorkomen, ze zijn het zelfs verplicht

Op scholen hoor ik dan ook regelmatig zeggen: ”We moeten iets met pesten doen.”  Met de beste intenties schaffen ze een nieuwe lesmethode aan waar wat lesjes uit worden gegeven of maken ze een keuze uit het enorme aanbod van sportclinics, theatervoorstellingen, films, gastlessen, workshops, clowns, themadagen en nog veel meer. Na zo’n activiteit tegen pesten kunnen ze dit onderwerp dan mooi op hun lijstje afvinken.

Zo’n workshop of andere inspirerende activiteit is uiteraard wel een mooie start voor meer bewustwording onder de leerlingen, en het is beter dan wanneer er geen aandacht aan wordt besteed, maar in één dag los je het pesten helaas niet op.

In een klas waar wordt gepest heb je te maken met groepsprocessen en is er gedragsverandering van de leerlingen nodig. Ondanks alle goede bedoelingen bij het inzetten van interventies tegen pesten, blijkt het resultaat niet altijd positief, sterker nog, soms werken programma’s zelfs averechts in de aanpak van pesten.

Als school ben je verantwoordelijk voor de sociale veiligheid van je leerlingen, daaronder valt ook het aanpakken en voorkomen van pesten.

Op veel plaatsen wordt dus hard gewerkt aan het verminderen van pesten, maar welke aanpak nu echt werkt is nog niet duidelijk. Soms dan denken we dat we goed bezig zijn met het ontwikkelen van allerlei goedbedoelde activiteiten, maar dan blijkt later dat deze activiteiten nog slechter uitpakken dan wanneer er niets wordt gedaan. Het is dus heel belangrijk dat er onderzoek wordt gedaan naar de effectiviteit van anti-pestprogramma’s.

Maar hoe weet je nu dat je een goed anti-pestprogramma aanschaft?

In opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap onderzoekt een samenwerkingsverband van vier Nederlandse universiteiten en het Trimbos-instituut de effecten van tien veelbelovende anti-pestprogramma’s.

Daarvoor is de medewerking van scholen nodig! Scholen die werkelijk gemotiveerd zijn om op de juiste manier met pesten om te gaan en dit echt effectief willen gaan aanpakken!

Ook wij doen met twee programma’s mee met dit onderzoek, namelijk Sta Sterk op School en Omgaan met Elkaar.

Waarom zou je als school meewerken aan dit onderzoek?

Je krijgt direct inzicht in hoeveel er binnen de school gepest wordt en je leert hoe pesten het best te voorkomen is. Dit onderzoek helpt bovendien om de veiligheidsbeleving van de leerlingen te monitoren, iets wat sinds dit schooljaar verplicht is. Daarnaast laat je zien dat je school sociale
veiligheid hoog in het vaandel heeft staan.

Zo min mogelijk werk voor het team

Wij realiseren ons dat scholen een zeer druk programma hebben, met een beperkt budget. Onze programma’s en het onderzoek zijn zo opgezet dat het voor het team zo min mogelijk werk geeft, maar iedere activiteit vergt toch weer enige organisatie en afstemming. Daarom ontvangt de school korting op onze anti-pestprogramma’s en een vergoeding van € 800 bij deelname aan het onderzoek. Met deze € 800,- worden de uren gecompenseerd die deelname aan het onderzoek met zich meebrengen voor het team. Deze vergoeding kan naar eigen inzicht besteed worden.

Zeg als school NEE tegen pesten en vul hieronder je gegevens in, je ontvangt dan meer informatie over de programma’s en het onderzoek.

Samen maken we ons nog sterker tegen pesten!

Zoekt uw school nog een effectief anti-pestprogramma- (1)

Geplaatst in anti-pestprogramma, Nieuws, pesten.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.