Sociale media, hoe houd je het veilig?

Lees snel de tips die helpen om je kind te beschermen op het wereldwijdeweb

Kinderen, jongeren en volwassenen brengen steeds meer tijd online door. Als moeder vraag ik me wel eens af wat ze nu continue doen online. Facebook, What’sApp, Snapshot, Instagram, Minecraft, zomaar een aantal voorbeelden van platforms waar veel kinderen actief zijn. Vraag jij je ook wel eens af of dit internetgebruik allemaal wel veilig is?

Het voortdurend toenemend aantal sociale media platformen, online games en digitale mogelijkheden verhoogt ook het risico van anonieme bedreigingen en cyberpesten. Jaren geleden hadden we nog ‘het geluk’ dat pesten iets was wat we thuis achter ons konden laten. Nu gaat het pesten en getreiter door tot in je eigen slaapkamer.

Cyberpesten is het gebruik van internet en aanverwante technologieën, zoals bijv. smartphones om anderen bewust en op een vijandige wijze aan te vallen. Heuse cybercops en digitale forensische experts speuren dagelijks het internet af. Op zoek naar digitaal bewijs van illegale praktijken van criminelen, maar ook chantage en bedreigingen vallen hieronder.

Youth_and_Electronic_aggression

Cyberpesten wordt door velen gezien als ‘anoniem’ kwetsende berichten versturen. Vaak zijn de pesters echter bekenden van het slachtoffer, zoals klasgenoten. Het pesten dat in de klas en op het schoolplein is ontstaan, wordt verder gegaan via internet. Razendsnel worden beledigende berichten en foto’s doorgestuurd via groepsapps en twitter.

Dit maakt veel ouders, maar ook scholen bang…
Zo lang mogelijk proberen ze hun kind weg te houden van de ‘gevaren’ van sociale media. Geen mobieltjes in de klas en/of een account op Facebook of Twitter. Officieel mag dit ook niet! Vanwege de Amerikaanse wetgeving mogen kinderen jonger dan 13 jaar geen Facebook-account hebben. Als zij een account willen aanmaken, zullen ze dus moeten liegen over hun geboortejaar.

Toch zijn kinderen jonger dan 13 jaar massaal op Facebook en vullen zij zonder pardon een vals geboortejaar in. Soms met hulp van hun ouders, maar vaak ook stiekem, om online aanwezig te kunnen zijn en berichten te kunnen delen met hun vrienden. Mijn Kind Online geeft in het kader van mediaopvoeding ouders zelfs tips om vooral samen met hun kind het account aan te maken en op de achtergrond mee te kijken.

 

Wat doe jij als ouder?

Is jouw kind jonger dan 13? Jaren geleden al was Hyves ideaal om kinderen kennis te laten maken met een sociaal media platform. Veel oudere kinderen en volwassenen liepen massaal weg van Hyves en alleen de basisschoolkinderen bleven achter. Niet voldoende voor Hyves om overeind te blijven… Jammer! Ik vind het onverantwoord om kinderen nu maar een valse leeftijd te laten gebruiken! Wanneer kinderen een valse leeftijd invullen, zijn zij ook niet meer beschermd volgens de Nederlandse wetgeving.

 

Er zijn ook goede alternatieven om veilig op internet te kunnen…

Als eerste snoeten.nl Een kleinschalig, Nederlands platform dat is ontwikkeld door klein groepje Hyvers om een nieuwe plek te bieden aan ex-Hyvers. Iedereen mag hier een account aanmaken. Let wel op de wettelijke regels die gelden voor personen die nog geen 16 zijn. Voor kinderen jonger dan 16, geldt dat ze toestemming van hun ouders of voogd nodig hebben. Door de Privacy Policy te accepteren, garanderen ze dat ze ouder zijn dan 16, of toestemming hebben om een account aan te maken.

Een andere mogelijkheid is Dubaboard. Een interactief, veilig online platform voor scholen. Alleen leerlingen, leraren, ouders en schoolleiding van een school die is aangesloten hebben toegang tot het systeem. Dit maakt Dubaboard beheersbaar, overzichtelijk en dus ook echt veilig. (update: Helaas heeft deze aanbieder het financieel niet gered, waardoor deze website inmiddels van de kaart is)

social-media-growing

Ten slotte wil ik je wijzen op de website meldpunt-pesten.nl Deze website is speciaal ontwikkeld voor kinderen. Waar ze kunnen leren over veilig internet, maar waar ze ook vragen kunnen stellen over pesten, hun verhaal kwijt kunnen en contact kunnen hebben met leeftijdsgenoten. (update: Ook deze website heeft het helaas niet gered. Kinderen kunnen wel nog steeds terecht op pestweb.nl. Ook hier kunnen ze vragen stellen aan deskundig medewerkers en chatten met leeftijdsgenoten)

Kortom: Ik vind het belangrijk dat kinderen leren om te gaan met sociale media op een veilige manier, zonder dat ze daarvoor al op jonge leeftijd gaan liegen over hun werkelijke leeftijd!

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie! Vind je ook dat kinderen kunnen groeien als ze op een veilige manier actief kunnen zijn op social media?

 

Geplaatst in cyberpesten, sociale media en getagd met , , .

2 reacties

  1. Ik heb je artikel met veel interesse gelezen. Mijn dochter van 9 wil inderdaad ook graag een FB account maar ik houd dat nog tegen. Nu ik las dat de wettelijk min. leeftijd 13 jaar is, kan ze dus nog langer wachten. Simpelweg omdat ik vind dat liegen om iets voor elkaar te krijgen een slechte boodschap is naar je kind.
    De tips voor veilige sites vind ik waardevol. Ik kende ze niet. Dank daarvoor. Groetjes, Femke

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.