Waarom pesten niet zo slecht is als je denkt…

Pesters zijn ‘bullebakken’ en slachtoffers van pesten zijn ‘zielig’

Als je denkt aan het onderwerp pesten, dan ontstaat vaak het beeld van een kind dat buitengesloten wordt, dat zielig alleen staat en zich verschuilt….

We horen en lezen met regelmaat over de verschrikkelijke en negatieve gevolgen van pesten. Kinderen die een laagzelfbeeld hebben, die letterlijk ziek zijn van het pesten en zelfs zo depressief worden, dat ze liever dood zijn.

Kinderen die er niet over durven te praten dat ze worden gepest; omdat ze zich ervoor schamen, hun ouders er niet mee willen belasten of juist bang zijn dat hun ouders op een verkeerde manier reageren.

1 op de 4 kinderen vertelt niet aan zijn ouders dat het wordt gepest. Het is dus heel belangrijk om zelf alert te zijn.

Pesten is van alle tijden en iedereen kan ermee te maken krijgen

pesten zieligPesten is een onderwerp dat ‘hot’ is.
Het is er altijd al geweest en het komt overal voor.
Op scholen, de sportclub, de werkvloer en het bejaardenhuis.

Overal waar mensen in groepen samen zijn, heb je te maken met groepsvorming.

Ondanks dat niemand het recht heeft om een ander te pesten, de baas te spelen,  macht over een ander uit te oefenen of te manipuleren, gebeurt dit helaas maar al te vaak. Het is dan heel belangrijk om geen slachtoffer te worden, maar om je ruimte in te nemen en je grenzen duidelijk aan te geven.

Wie staat er aan het roer?

Ik hoorde een opvallend verhaal over Dr. Hew Len. Hij is van mening dat alles wat buiten hemzelf gebeurt, en waar hij dus getuigen van is, een spiegel is van wat er in hem is. Dus met andere woorden, hij is een wandelende projector. Zo zijn wij ook.

We lopen rond door de wereld en zien de dingen die er zijn en een aantal van hen willen we niet in ons leven. Maar in de wereld van dr. Hew Len is dat wat hij opmerkt een projectie van wat er in hem is. Dus in plaats van te proberen te veranderen wat buiten hem is, verandert hij zichzelf. Hij vindt dat hij 100% verantwoordelijk is voor alles wat hij doet, ziet en voelt. En in plaats van te proberen om de uiterlijke wereld te veranderen, verandert hij zijn innerlijke wereld.

“Heb je ooit de uitdrukking ‘je creëert je eigen werkelijkheid’ gehoord?”

Als je je eigen werkelijkheid creëert en je hebt op school iemand in je groep zitten die je pest, of op je werk een collega die jou de rottige karweitjes op laat knappen, dan heb jij deze pestkop toch niet zelf gecreëerd?

Wanneer je van steek bent door wat iemand anders doet, omdat ze je uitschelden, uitlachen of buitensluiten, dan creëer jij je eigen werkelijkheid.

Alles wat buiten jezelf gebeurt, daar ben je toch zelf verantwoordelijk voor?

Natuurlijk is het niet jouw schuld is als je gepest wordt! Het gaat er ook niet om dat we met onze vinger gaan wijzen en iemand de schuld geven. En ik wil al helemaal niet dat jij je schuldig gaat voelen.

Waar gaat het dan wel om?Je maakt je eigen film

Het gaat erom dat je je eigen kracht gaat kennen en je realiseert dat je zelf de filmproducer bent. Wat je ziet is de film van de werkelijkheid die je zelf projecteert.

Het heeft alles te maken met onze eigen overtuigingen.

De meeste mensen hebben een stemmetje dat op de achtergrond met hen praat. We hebben allemaal onze overtuigingen, die we geërfd hebben van onze voorouders of waarmee we onszelf  hebben geprogrammeerd.

We hebben allemaal onze  eigen gedachten in ons hoofd.  Het is belangrijk dat we ons bewust zijn van deze gedachten, maar we ‘zijn’ niet onze gedachten.

In een interview met Joe Vitally hoorde ik hem vertellen over een therapeut die een paar jaar geleden op tv was en zei:

What ever your problem is,  it is not your fault, but it is your responsibility.

Dit sprak mij enorm aan! Het is nooit mijn eigen schuld als ik een probleem heb of wordt gepest, maar ik ben er wel verantwoordelijk voor hoe ik er zelf mee om ga.

We zijn allemaal verantwoordelijk voor onze eigen realiteit. Je  hebt je eigen persoonlijke keuze. Door een richting te kiezen, met doelstellingen en in actie te komen, kan je leven veranderen.

Er is altijd een weg! Problemen kunnen opgelost worden zonder te weten wat er aan de hand is! Om mij dit te realiseren en het ook te waarderen, geeft een heerlijke opluchting en zelfs pure vreugde.

Kortom: Als we pesten zien als een groot probleem en we besteden aandacht aan het probleem, dan trekken we meer van deze problemen aan.

Het gaat niet om het probleem dat je hebt, maar om de oplossing!

Als kind werd ik jarenlang gepest. Ik probeerde het te negeren (groen) of werd boos (rood). Maar wat ik ook zei of deed, ik werd niet serieus genomen. Het pesten ging door en ik werd keihard uitgelachen. Ik wist toen gewoon niet wat ik precies terug kon zeggen en hoe ik dat het beste kon doen…

Eenmaal thuis op mijn slaapkamer bedacht ik van alles wat ik had kunnen zeggen, maar toen was het te laat. Ik was de kleinste van de klas en voelde me net Calimero: “Zij zijn groot en ik ben klein, het is gewoon niet eerlijk.”

Er is iets aan te doen…

In de Sta Sterk training leren we de deelnemers de ‘stoplicht-methodiek’.  Van groen (sub-assertief) of rood (agressief)  gedrag,  gaan we naar sterk oranje gedrag.  ‘Oranje’ waarschuwt  voor ‘let op, je gaat over mijn grens’. Opkomen voor jezelf, met respect voor jezelf én de ander.

Je hoeft niet in je schulp te kruipen, af te wachten en hopen dat het pesten vanzelf ophoud. Je ontwikkelt jezelf van slachtoffer naar een kind of volwassene die sterk staat, in wat voor situatie dan ook. Je hoeft je niet meer te verschuilen wanneer je bent gepest.

Ontwikkel ook de kracht en het zelfvertrouwen om met nieuwe moed en een trotse blik tevoorschijn te komen uit je verstopplek.”

Want ook al zijn we allemaal zelf verantwoordelijk  voor onze eigen realiteit, het is wel fijn als je er hulp bij krijgt om deze te ontdekken!  Wil je dit ook ontdekken? Vraag dan nu meteen een gratis ontdekgesprek aan t.w.v. €125.

Geplaatst in Geen categorie, pesten.

2 reacties

  1. Bedankt @Jozet! Ik snap de reacties wel van mensen die vinden dat pesters moeten veranderen. Natuurlijk is het nooit je eigen schuld als je wordt gepest. Zelf ben ik ook jaren lang gepest, waardoor ik een laag zelfbeeld kreeg en onzeker werd. De uitspraken van Joe Vitale zijn echter geweldig verhelderend.. “De wereld is een spiegel. Als je in de spiegel kijkt en hetgeen je ziet bevalt je niet. Dan ga je toch ook niet met make-up op je spiegel aan de slag? Je kunt alleen iets aan jezelf veranderen wat de spiegel voor je projecteert”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.