De angst van de brugpieper

Sophie ligt al uren wakker met een zenuwachtig gevoel in  haar buik…

Straks voor het eerst naar de brugklas. Hoe zou het gaan? Ze vindt het best wel eng om naar haar nieuwe school te gaan. Vandaag wordt ze brugpieper!

Wie zouden er allemaal in haar klas zitten? In ieder geval zullen het veel nieuwe kinderen zijn. Die kent ze dus allemaal niet. Zullen die haar wel aardig vinden? Of zouden zij haar ook ‘raar’ vinden, net zoals de kinderen op de basisschool?

Vanaf de kleuterschool had ze al door dat ze anders was

Ze kan goed leren en houdt van lezen, maar aan gym of sporten heeft ze een verschrikkelijke hekel.  Als er met gym groepjes gekozen moesten worden, dan werd ze onder een grote zucht ‘doe ons dan maar Sophie’ altijd als laatste gekozen. Ze noemden haar ‘stuudje’, omdat ze zo vaak zat te lezen en hoge cijfers haalde. Omdat ze daar dus zo mee werd gepest, was ze juist haar best gaan doen om lagere cijfers te halen, net als de anderen. En nu gaat ze dus beginnen op de Havo.

Weg uit die klas met pesters

Een spannende nieuwe start op de middelbare school. Een grote school met talloze gangen en trappen. Zou ze hier niet gepest worden?  Ze wil er heel graag bij horen, maar voelt zich erg onzeker.

Wat een hoop veranderingen komen er op haar af. Van de kleine school in het dorp waar ze lopend naar toe kon, moet ze straks eerst zo’n 15 km fietsen. Wat viel dat haar tegen toen ze in de vakantie de route had gefietst met haar ouders. Gelukkig kan ze straks samen met haar vriendin Anouk fietsen, bij wie ze helaas niet meer in de klas zit.

Sophie ziet ook wel erg op tegen al het huiswerk en de vele nieuwe vakken die erbij komen. Ze krijgt maar liefst 14 verschillende vakken… Nederlands, Engels, Frans, Wiskunde, Aardrijkskunde, Geschiedenis, Biologie, Levensbeschouwing, Tekenen, Muziek, Drama, Handvaardigheid, Studievaardigheden, Lichamelijke Opvoeding (gewoon een ander raar woord voor dat afschuwelijke vak gym).

En dan moet ze strak voor iedere les naar een ander lokaal. Als ze die allemaal maar weet te vinden, want de school is enorm groot. Gelukkig starten de lessen niet gelijk vandaag.

Een rampzalig begin

Zou de brugklas voor haar net zo rampzalig beginnen als voor Rosa in deze korte film (duur 24:44 minuten) ‘Hoe overleef ik de brugklas?

Het boek met de gelijknamige titel heeft ze helemaal verslonden…  Sophie had erg te doen met Esther, die zo werd buitengesloten en gepest door Sascha. Ze snapt wel dat Rosa niet voor haar op durfde te komen. Dat was ook zo bij de kinderen in haar klas. Allemaal waren ze bang om er iets van te zeggen, bang om dan zelf ook gepest te worden.

Wist ze maar hoe ze ervoor kon zorgen dat ze er nu wel bij zou horen. Ze hoopt dat ze iets heeft aan deze tips van Rosa…….

  • Geen grote mond tegen leraren en andere leerlingen… Dan vinden ze je sneller aardig
  • Blijf altijd lachen, laat zien dat je het niet eng vindt
  • Niet hollen door de gangen, want dat is kinderachtig en dan kijken ze je na
  • Loop met klasgenoten mee, zodat je weet waar je les hebt
  • HAVE FUN (…maar hoe doe je dat al  je zo onzeker voelt?)

Speciaal voor alle aankomende Bruggers organiseer ik op 25 juni a.s. een trainingsdag, zodat zij goed voorbereid dit nieuwe, spannende jaar in gaan. Herken jij je ook in Sophie, Rosa of andere aanstaande brugpiepers, die zich onzeker voelen over de brugklas? Of gaat jouw kind na de zomervakantie naar de brugklas? Geef jezelf of je kind een steuntje in de rug en kom ook de 25e!

Geplaatst in Geen categorie.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.