Première film ‘Pesten stoppen? Dat kun jij wel!

Afgelopen vrijdagmiddag, 9 september, ging de mini-film ‘Pesten stoppen? Dat kun jij wel!’ van Stichting Omgaan met Pesten in première. Deze korte film van slechts 1 minuut en 20 seconden maakt deel uit van de nieuwe campagne van de stichting die aan het begin van dit schooljaar van start gaat. Op vrijdag 16 september, voorafgaand aan de week tegen pesten van 19 t/m 23 september, gaat de film om 9.00 online. De stichting nodigt alle scholen in Nederland uit om mee te kijken via de website en af te tellen tot dit moment. Na het kijken van de film kunnen scholen een vooraankondiging doen van de activiteiten die plaats vinden in de week tegen pesten of de uitdaging aannemen om ‘pesten de wereld uit te schoppen’ samen met Stichting Omgaan met Pesten.

De première was speciaal voor de jonge filmcrew van 5 t/m 13 jaar die als ware filmsterren werden ontvangen met een rode loper. Stralend ondergingen ze deze verrassing en genoten ze ervan om in de spotlights te staan. Met een welkomstwoord opende Mirelle Valentijn deze première, waarbij zij stilstond bij hun belangrijke bijdrage aan de bewustwording van het pestprobleem door jong & oud en het belang om dit aan te pakken. Daarna hield ze de kinderen niet langer in spanning. Met zijn allen telden de aanwezigen af, totdat zij de film voor het eerst mochten zien.

Jezelf op film zien maakt indruk.

Chris moest vooral lachen om zichzelf, Ricardo vond het ‘best raar’ om zichzelf te zien, Dean was er stil van en Daphne, Gioa en Marit waren onder de indruk, omdat ze de boodschap uit de film zo duidelijk vonden.

filmmaakster, Sanne Vermaas van Evariste FilmproductiesDe filmmaakster, Sanne Vermaas van Evariste Filmproducties, vertelde aan de aanwezigen dat zij zich als vrijwilliger aan de stichting heeft verbonden om vanuit haar vakgebied meer aandacht te vragen voor het pestprobleem. Zowel Sanne als de betrokkenen bij de film, wilden een zeer korte film, die past bij een online campagne. Een film die stemt tot nadenken en gesprek, want dát is immers belangrijker dan film kijken. Daarnaast moest het een positieve film zijn, want bestaan al veel films die ernstige pesthandelingen vertonen, terwijl uit onderzoek naar cyberpesters (Anouk den Hamer, 2016) blijkt dat o.a. pestfilmpjes aanzetten tot negatief gedrag. Asociaal gedrag wordt daardoor door jongeren als normaal beschouwd. Het is een film geworden met een verrassend en positief einde.

Bijzondere ‘Making Of’

Omdat het een project is van jong en oud, voor jong en oud, maakte Elin van 13 jaar een reportage van de opnamedag. Zij schreef hiervoor met hulp van trainers het script en deed zelf de regie, hield interviews en maakte de opnames. Uiteraard werd ook deze ‘Making Of’ vertoond op de première van ‘Pesten stoppen? Dat kun jij wel!’ Iedereen was onder de indruk van het schitterende eindresultaat. Voor het eerst werkte Elin met een deadline en dat gaf de nodige stress. Ondanks dat laat ze zich niet weerhouden van haar plan om in de toekomst iets te gaan doen met film.

De impact van buitensluiten

Margo Henderson, auteur van ‘Omgaan met Pesten‘ maakte duidelijk waarom de boodschap uit de film zo belangrijk is. Ze stond stil bij een specifieke en vaak onderschatte vorm van pestgedrag, buitensluiten. Ook in de film komt buitensluiten voor. Via een spel liet ze aanwezigen ervaren wat de impact van buitensluiten is en hoe dit op je inwerkt. Daarnaast vertelde ze iets over het onderzoeksproject van Kipling Williams. Deze onderzoeker heeft een digitaal spel ontwikkeld waarmee hij proefpersonen buitensluiten kan laten meemaken. De eerste pijn op deze vorm van pesten blijkt bij iedereen even sterk. Ook liet hij de proefpersonen het spel spelen met hun hoofd in een scanner. Hierdoor ontdekte hij dat psychische pijn ook echt pijn is: in de hersenen zijn dezelfde gebieden actief. Of je je nu stoot aan de tafel of ‘van binnen’ pijn ervaart.

Een tweede leuke verrassing was dat twee van de ambassadeurs van de stichting, Foppe de Haan en Gert-Jan Verbeek, een persoonlijke boodschap per video voor de crew hebben gestuurd.

Pesten stoppen? Dat kun jij wel!

Vrijdag 16 september om 9.00 gaat korte film ‘Pesten stoppen? Dat kun jij wel!’ via de website omgaanmetpesten.nl/mini-film online. Stichting Omgaan met Pesten nodigt iedereen uit om te gaan kijken en samen af te tellen tot het zover is. Scholen en klassen kunnen dit samen doen. Het is een goed moment om een vooraankondiging te doen van de activiteiten die gaan plaatsvinden in de week tegen pesten. In de week zelf kan terug gekomen worden op de film door middel van gesprek. De stichting verspreid vanaf de week tegen pesten van 19 t/m 23 september ‘tips voor het gesprek naar aanleiding van de film’ via de website.

Geplaatst in Nieuws, pesten, verhalen en films.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.