Succesvolle opname dag film ‘Pesten stoppen dat kun jij wel! van Stichting Omgaan met Pesten

Afgelopen zaterdag werkten elf kinderen tussen de 5 en 12 jaar mee aan de opnames van film ‘Pesten stoppen dat kun jij wel!’ Pesten bespreekbaar maken en het taboe doorbreken, daar helpen zij als figurant in deze film aan mee.

Deze opnamedag en de film maken deel uit van de nieuwe campagne van de Stichting Omgaan met Pesten om mensen bewust te maken van het pestprobleem en het belang om dit aan te pakken. In het nieuwe schooljaar start deze campagne met mensen van jong tot oud aan te zetten om in beweging te komen tegen pesten en het te stoppen. In de week tegen pesten van 19 t/m 23 september gaat de film online.

Sanne Vermaas van Evariste Filmproducties heeft zich als filmproducent vrijwillig aan de stichting verbonden, vanuit de interesse om vanuit haar vakgebied meer aandacht te vragen voor het pestprobleem. Zij schreef het script, had de regie en maakte de opnames.

De afgelopen maanden ging zij in gesprek met trainers van de stichting om zich een duidelijker beeld te vormen van de problematiek. Ook woonde zij een Sta Sterk training bij en interviewde kinderen die deelnemen aan de training. Het zelf mogen ervaren van verschillende oefeningen uit de training en de gesprekken met deze kinderen, maakte nog meer duidelijk waar het bij pesten eigenlijk om draait en wat nodig is pesten te voorkomen en om de schade die na pesten is ontstaan te herstellen. Het gaf haar inspiratie voor het script en de titel van de filmen het motiveert haar om van deze film een succes te maken. Het wordt een film met een verrassend eind.

Jimi Hellinga van ElektroVoltSound trad deze dag op als geluidsman. Ook hij maakte vrijwillig tijd vrij om zich in te zetten voor de stichting, mede omdat hij zich erg betrokken voelt bij het pestprobleem. Het raakt hem dat zowel jong als oud zich lang niet altijd bewust is van grenzen. “Er lijkt weinig besef van wat wel en niet leuk is voor een ander”. Daar wil hij via zijn bijdrage graag het verschil in maken. Het doel van de stichting en het script dat Sanne heeft geschreven voor de film spraken hem direct aan, dus zijn besluit mee te doen aan dit project was snel genomen.

Bij het maken van een film hoort ook een ‘The Making Off’. Omdat het een project is van jong en oud voor jong en oud maakte Elin van 13 jaar een reportage van de opnamedag. Zij schreef hiervoor met hulp van trainers het script, deed zelf de regie, hield interviews en maakte de opnames. Bijzonder knap!

Ik werd zelf vaak gepest. Ik volgde de Sta Sterk training en heb nu meer zelfvertrouwen en kom voor mezelf op, waardoor het pesten is afgenomen. Daar ben ik natuurlijk heel blij om. Ik doe mee aan het maken van de film, omdat ik zelf heel goed weet hoe naar pesten is en ik wil graag dat anderen daar ook over gaan nadenken. ~ Elske – 8 jaar

Ik kon me goed inleven in mijn rol. Op school heb ik het altijd naar mijn zin en veel vrienden. Een paar jaar geleden had ik in mijn voetbalteam het gevoel dat ik er niet bij hoorde. Kinderen deden toen vaak onaardig tegen mij. Dan is het enorm fijn als er iemand voor je opkomt of het wordt opgelost. ~ Dean – 10 jaar. Hij speelt als hoofdrolspeler een pestslachtoffer dat o.a. wordt buiten gesloten.

Bedankt Sanne als filmproducent, Jimi als geluidsman, de figuranten Giel, Jettie, Tristan, Elske, Marit, Gioia, Ricardo, Catootje, Daphne, Dean en Chris, de tienerreporter Elin en Jose Kroon van Yoga by Jo en Dorpscentrum De Willisstee voor het beschikbaar stellen van ruimte! Jullie leveren hiermee een belangrijke bijdrage aan het tegengaan van pesten!

Als school ook een bijdrage leveren in het tegengaan van pesten?

Meld de school dan nu nog aan voor het onderzoek naar de effectiviteit van 10 veelbelovende anti-pestprogramma’s.  Wat  maakt het aantrekkelijk om mee te doen?

  • Er wordt gewerkt met een monitor die voldoet aan de nieuwe eisen van de inspectie voor het onderwijs.
  • Via het onderzoek helpt de school mee naar een effectieve aanpak van pesten.
  • De school ontvangt een vergoeding voor deelname aan het onderzoek. BIJ INSCHRIJVING VOOR 1 JUNI.
  • Voor de anti-pestprogramma’s ‘Sta Sterk op School ‘ en ‘Omgaan met Elkaar’ van Stichting Omgaan met Pesten geldt voor deelname aan het onderzoek een extra korting.

aanmelden voor het onderzoek

Of neem contact op voor meer informatie over het onderzoek of een workshop in de klas of voor het docententeam en/of de ouders.

Geplaatst in Nieuws, verhalen en films.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.