Hoe kun je pesten aanpakken, zonder de nadruk op pesten te leggen?
Ik ben Caroline van Bommel en ik begeleid scholen en organisaties om een goed anti-pestbeleid neer te zetten dat past bij de visie van de school en ik verzorg workshops en scholingsdagen voor ouders, leerkrachten en andere professionals.
Als trainer en coach begeleid ik kinderen, jongeren & hun ouders die te maken hebben met pesten. Ik help hen om sociaal weerbaarder worden en meer zelfvertrouwen krijgen, waardoor zij de kracht hebben om voor zichzelf op te komen en geen last meer hebben van pesten of (faal)angst.
Waar het mij echt om gaat is om 'slachtoffers van pesten' te helpen om in zichzelf te geloven! Dat ze een schitterend uniek mens zijn en dat niemand het recht heeft om hen te pesten. Ik geloof namelijk dat als het je lukt om uit deze rol van 'pestslachtoffer' te komen, dat je kunt zeggen: "Ik laat me niet meer pesten"
Als kind ben ik zelf jarenlang gepest, omdat ik gewoon niet wist hoe ik hierop het beste kon reageren.
Zelfs enkele leerkrachten vonden het nodig om me belachelijk te maken en te ‘pesten.’ Uit eigen ervaring weet ik dus hoe pesterijen zorgen voor een deuk ik je zelfvertrouwen. Hoe onzeker en ongelukkig je je als kind hierbij voelt en waar je ook jaren later nog de gevolgen van ondervind. Door het pesten was mijn zelfbeeld erg laag en voelde ik me onzeker. Nog steeds hoor ik kinderen regelmatig zeggen: “Als je vaak hoort dat je niet deugt, dan ga je dit vanzelf geloven.” Het is dan heel moeilijk om in jezelf te geloven.
Gelukkig weet ik nu hoe een sterke houding en succeservaringen kunnen zorgen voor een goed gevoel en meer zelfvertrouwen. Dit gun ik graag ieder kind!
Naast trainer Omgaan met Pesten, ben ik moeder van 4 kinderen en leerkracht in het Voortgezet Speciaal Onderwijs. Ook vrijwilligerswerk is voor mij een belangrijke bezigheid. Zo ben ik bestuurslid van Stichting Omgaan met Pesten, actief in meerdere projectgroepen en was ik jarenlang vrijwilligster bij de landelijke oudervereniging Balans (voor ouders van kinderen met ontwikkelingsstoornissen bij leren en/of gedrag, zoals ADHD, PDD NOS, Dyslexie, enz.) Waarom zou je de kennis en ervaring die je hebt voor jezelf houden, terwijl je deze ook kunt delen en daardoor anderen kunt behoeden voor de problemen waar je zelf tegenaan liep?
Door de opdrachten voor mijn DCBO-portfolio (voor het Diploma Christelijk Basisonderwijs), tijdens mijn opleiding aan de Pabo moest ik gaan nadenken en beschrijven hoe mijn eigen basisschooltijd was geweest. Een erg lastige opdracht, omdat ik door het pesten veel dingen had ‘weggestopt.’ Door er niet meer over na te denken en mijn jeugd te ‘vergeten,’ kon ik verder met mijn leven en had ik voor mijn gevoel het gepest verwerkt. De praktijk was echter anders, want door het pesten was ik nog steeds onzeker en had ik moeite met het stellen van grenzen, ook toen ik als beginnende leerkracht voor de klas stond.
Na enkele jaren als invaller op verschillende scholen in de Hoeksche Waard, Dordrecht en Rotterdam, ben ik in 2010 een opleiding tot coach en trainer Omgaan met Pesten gaan volgen. Als juf zag ik te vaak dat kinderen worden gepest of buitengesloten en dat zij niet weten hoe ze dit zelf kunnen stoppen. Het zijn juist vaak hele lieve en sociale kinderen die moeite hebben om hun grenzen aan te geven, waar anderen dankbaar misbruik van maken.
Door mijn opleiding heb ik ervaren wat de Sta Sterk training kan doen en hoe effectief deze is, en heb ik inmiddels al veel enthousiaste reacties ontvangen van kinderen en hun ouders die deze training bij mij hebben gevolgd.
Het is heerlijk om je in jezelf te geloven en te voelen hoe je zelfvertrouwen groeit. Mijn streven is nu om ook anderen te leren om voor zich zelf op te komen, zodat zij zich niet meer laten pesten.
Ik geloof dat leerkrachten die effectief reageren op pesten, ervoor kunnen zorgen dat dit probleem in de kiem wordt gesmoord.
Echter 80 % van de leerkrachten doet dit juist niet... Ze willen wel het pesten aanpakken, maar weten gewoon niet HOE. En daar breng ik graag verandering in! Ik vond het zelf ook heel lastig om op een goede manier het pesten aan te pakken. Tijdens gesprekken gaven de kinderen ‘sociaal wenselijke antwoorden,’ want ze wilden allemaal wel dat er niet gepest zou worden en ook straf aan pesters gaf niet het gewenste resultaat. Nu leer ik de kinderen om sociaal weerbaarder te worden en op een positieve manier met elkaar om te gaan. Ik verzorg workshops en trainingen ‘Omgaan met Elkaar’ en geef scholingsdagen voor ouders, leerkrachten en andere professionals.
Het is mijn missie om 100.000 kinderen, jongeren en volwassenen die last hebben van pesten te helpen om sociaal weerbaarder te worden en hun zelfvertrouwen te versterken, zodat zij in zichzelf geloven & geen last meer hebben van pesten.
Ik hoef je niet te vertellen dat iedere school een veilige school wil zijn, waar kinderen met plezier naar toe gaan en waar ze zich kunnen ontwikkelen tot jonge mensen die hun verantwoordelijkheid nemen. Ik geloof dat we dit samen waar kunnen maken!
In de afgelopen jaren zijn al honderden kinderen geholpen met de Sta Sterk training. Veel ouders en leerkrachten zien vaak al na een paar lessen positieve veranderingen in het gedrag, waardoor de kinderen weer met meer plezier naar school gaan. Ik wil nu niets liever dan zoveel mogelijk slachtoffers van pesten helpen om ook een goed zelfbeeld te krijgen en in zichzelf te geloven. En natuurlijk zou het geweldig zijn als steeds meer scholen ook preventief dit anti-pestprogramma in gaan zetten. Want geen enkel kind verdient het om gepest te worden!
Mijn kleindochter werd op school erg buitengesloten en gepest. Zelfs zo dat ze niet meer op school wilde overblijven. Ze heeft via school een aantal keren individueel bij een mevrouw les gehad, zoals een tekening maken en vragen beantwoorden. Dit had niet het gewenste resultaat gehad, zoals ik op de website van Ken je Kracht las. Daarom wilde ik graag, toen ze in groep 7 zat, dat ze de Sta Sterk training zou gaan volgen. Nu een jaar later gaat het redelijk goed en ik denk dat ze zich op het voortgezet onderwijs wel zal kunnen redden. Nieuwe medeleerlingen en nieuwe school = nieuwe start. Ze heeft beslist wat aan de cursus Sta Sterk gehad en heeft dit ook doorgegeven aan meisjes die ook gepest werden en niet zeker van zichzelf waren. Ik ben heel erg blij dat ik met haar bij Caroline ben begonnen om dit alles te doorbreken.
Ouders van een jongen van 8 jaar die deelnam aan de Sta Sterk groepstraining:
We hoorden wat onze zoon voor technieken leerde en hoe wij hem evt. kunnen helpen. Tevens hadden wij invloed op de les inhoud. Zo is de les over cyberpesten geschrapt aangezien geen van de deelnemers nog actief is op internet. De cursusmap was soms wat aan de moeilijke kant. We begrepen dat de deelnemers eigenlijk op de grens zaten voor de kleine en grote kinderen aanpak. Het huiswerk was niet altijd te doen omdat we geen voorbeelden hadden. Een gebeurtenis moet net voorkomen. We zullen met D moeten blijven herhalen wat hij heeft geleerd om het eigen te maken. Op school voelt D zich nu veiliger en hij komt zekerder over.
Zou je de training aanbevelen aan anderen? Ja, dat hebben we al gedaan.
Ik ken Caroline sinds zij de opleiding tot trainer omgaan met pesten volgde, waaraan ik docent ben. Ik heb haar leren kennen als een vrouw met een enorme drive en inzet. Afgelopen jaar hebben we samen gewerkt als vrijwilligers in het bestuur van landelijke vereniging van trainers omgaan met pesten en de werkgroep symposium 10 jaar stichting omgaan met pesten. Ik bewonder haar om haar initiatieven en daadkracht bij het oppakken van zaken die gedaan moeten worden. Zij is ook op sociale media en het werken met internet een voorbeeld van mij. Daarin kan ik van haar leren. Ik heb daarnaast in de afgelopen periode tijdens ons contact ook genoten van de verhalen die ze heeft gedeeld over haar werk en trainen met kinderen en jongeren tijdens de sta sterk training. Juist omdat ze ook zelf gepest is kan zij zich heel goed verplaatsen in deze doelgroep en tegelijkertijd heel professioneel met hen samenwerken aan het eigen maken van weerbaar gedrag.