Pesten kleuters ook?

pesten kleuters ook

Vanaf vier-jarige leeftijd brengen kinderen dagelijks veel tijd door in een groep met leeftijdgenoten, of ze dat nu leuk vinden of niet.

Pesten kleuters ook al andere kinderen? Kleuters leren van elkaar en doen veel ervaring op. Ze kijken naar het gedrag van de andere kinderen. Zien hoe het ene kind iets van een ander gedaan probeert te krijgen en hoe deze daar zelf beter van wordt.

Ze merken dat bepaalde kinderen bijna nooit mogen meedoen met andere kinderen en dat andere kinderen juist heel geliefd zijn. Al kijkend en handelend leren ze, met vallen en opstaan, hoe je met anderen kunt omgaan. Ook het eerste pestgedrag begint dus al op deze jonge leeftijd!

Kleuters hebben vaak veel fantasie

Jonge kinderen kunnen hele verhalen bedenken en deze in ‘rollenspel’ uitspelen. Eerst spelen ze nog ‘naast elkaar,’ maar leren geleidelijk steeds beter om hun spel af te stemmen op degenen met wie ze spelen. Kleuters reageren dan vooral op het gedrag van de ander.

Jonge kinderen gaan er vaak vanuit dat er een direct verband is tussen iets wat er gebeurt en de emoties die je bij de ander kunt zien. Als er iets van je wordt afgepakt, wordt je boos. Dat laat je merken – in hun beleving geldt dat voor iedereen.

Kleuters kunnen nog niet goed inschatten hoe hun eigen gedrag invloed kan hebben op andere kinderen.

Ze beredeneren vooral vanuit hun ‘eigen ik.’ Zelf staan ze centraal in hoe ze de wereld zien. In de loop van hun schooljaren leren ze steeds beter om zich ook in een ander te verplaatsen. Dan gaan kinderen steeds beter beseffen dat eenzelfde gebeurtenis niet bij elk kind dezelfde emotie hoeft op te roepen.

Pas in de hoogste klassen van de basisschool zijn kinderen in staat om de gevoelens en eigenschappen van anderen goed te onderscheiden en te beschrijven.

Maar om weer terug te komen op of kleuters pesten…

pesten

Ook jonge kinderen kunnen elkaar al behoorlijk treiteren, ruzies maken en conflicten hebben. Om sociale vaardigheden te leren, hebben kinderen vooral elkaar nodig. Meestal slagen ze er in zelf hun ruzies op te lossen of te bepalen wie de baas mag zijn. Als dat niet lukt, moeten ze weten dat de volwassenen hen steunen. Dat ze altijd hulp kunnen vragen, als ze er zelf niet uitkomen.

Kinderen van deze leeftijd zijn vaak al goed in staat om met hulp van een volwassene te bekijken wat nu eigenlijk het probleem is en hoe dat opgelost kan worden. Daarbij kunnen de vier- en vijfjarigen het beste uit de voeten met eenvoudige oplossingen.

Er wordt vaak gedacht dat gericht pesten in deze leeftijdsgroep nog niet zo veel voorkomt.

Dat deze jonge kinderen het gewoon niet in de gaten hebben dat zij pesten. Toch zien we dat ook op deze leeftijd sommige kinderen al populairder zijn dan anderen.

Een kind dat regelmatig wordt buitengesloten, of dat het onderspit delft, zal dan ook door leerkrachten heel serieus genomen moeten worden. Zodat zij aan alle kinderen veiligheid bieden en hen al op jonge leeftijd leren hoe je op een goede manier met anderen om moet gaan.

Kinderen… en hun ouders serieus nemen is daarbij het allerbelangrijkst!

Word jouw jonge kind gepest? Ook hele jonge kinderen heb ik al mogen helpen om weerbaarder en zelfverzekerder te worden! We hebben daarvoor een specifieke versie van de Sta Sterktraining van Stichting Omgaan met Pesten voor jonge kinderen. Lees hier meer over de Sta Sterk training

Geplaatst in pesten, weerbaarheid.

4 reacties

  1. Wat heb je dit mooi verwoord Caroline. Ik merkte laatst tijdens een ouderavond dat hierover veel vragen kwamen, pesten kleuters ook? Die vraag kwam voornamelijk voor vanuit het feit dat veel methodes en programma’s pas vanaf groep 5 beginnen. Juist op jonge leeftijd zijn kinderen al bezig met het aangeven van elkaars grenzen en ook kleuters kunnen ook al grensoverschrijdend gedrag vertonen door zoals jij beschrijft buitensluiten, sterke voorkeur voor populaire kinderen, treiteren en conflicten.

  2. Ik werd op de kleuterschool al gepest, dus kan persoonlijk bevestigen dat dat ook op die leeftijd al gebeurt. Op 52 jarige leeftijd de diagnose ASS gekregen, dat verklaart ten dele waarom ik de hele kleuterschool tijd en lagere school tijd als een hel heb ervaren, door het aanhoudende pesten. Ik was gewoon anders, of werd zo ervaren. Tot op de dag van vandaag kan ik niet goed met mensen omgaan, snap veel sociale interactie niet. Nu begrijp ik waarom ik dat mijn hele leven al moeilijk vind en hoop hier nog wat beter in te kunnen worden. Het pesten heeft tot op de dag van vandaag gevolgen voor mij, het heeft mijn kansen om sociaal vaardiger te worden sterk verkleint, zodanig dat ik nu nog veel te leren heb. Ik hoop voor alle kinderen vandaag, dat pesten sneller herkent wordt, dat buitengesloten worden en genegeerd worden sneller waargenomen wordt door leraren en serieus genomen wordt. Help de kinderen die niet zo sterk zijn op het sociale vlak, geef ze trainingen. Help de pesters, waar toch ook wat mis mee is, geef ze trainingen.

  3. Beste Anna,

    Bedankt dat je verhaal hier hebt willen delen! Ook mijn eerste ervaringen met pesten gaan terug naar de kleuterschool. Heel herkenbaar dat hoe je ‘anders zijn’ niet begrepen werd door de andere kinderen en je een mikpunt maakte voor de pesterijen.
    Daarom is het ook zo belangrijk dat hier meer aandacht voor komt en dat ALLE KINDEREN leren hoe ze op een positieve manier met elkaar om moeten gaan. Iedereen is uniek en mag er zijn zoals hij of zij is!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.