Waarom pesters over de grens heen gaan…

Verleg jij weleens je grenzen?

Ik kies er voor om steeds een andere grens opzoeken. Niet zo’n uitdagende grens, zoals paragliden of bungeejumpen, maar wel de grens over, naar een ander land. Nieuwe plekjes en culturen ontdekken.

Maar ook door nieuwe dingen te leren en uit mijn comfortzone te stappen. Bijvoorbeeld door ‘zo’n online webinar’  te geven. Dat was toch ook best wel spannend! Om een diepe hap lucht te nemen… erin te springen en gewoon te doen.

Veel kinderen weten niet goed waar hun eigen grens ligt.

Wat vind je nu wel nog leuk en wat niet meer?  ASPECTACULARls je niet gepest wil worden en je grens wil aangeven, dan moet je wel eerst weten wanneer deze grens is bereikt.

Veel kinderen en ook volwassenen vinden het lastig om hun grens aan te geven. Ze willen koste wat kost aardig gevonden worden. Het voelt dan heel eng of spannend om je grens aan te geven.

Herken je dat ook?

Door bijvoorbeeld nee te zeggen, zouden ze je wel eens heel vervelend kunnen vinden of zullen ze teleurgesteld in je zijn. Dus zeggen we maar al te snel ja, zonder ons zelf te tijd te geven om er eerst even over na te denken.

Of we laten de ander heel lang doorgaan en proberen het pesten te negeren, in de hoop dat het vanzelf stopt. Helaas gaan pesters juist vaak door, wanneer de ander niet duidelijk zijn grens aangeeft. Of ze blijven net zolang doorgaan tot de ander ‘ontploft’ of in huilen uitbarst. Want dat ziet er toch wel heel grappig uit.

Omgaan met jezelf en anderen is belangrijk.

Je hebt altijd met anderen te maken, je hele leven. Daarbij kom je ook grenzen tegen.
Grenzen van jezelf en grenzen van de ander.

Op vakantie naar het buitenland, gaan we letterlijk de grens over. Ieder land heeft zijn eigen grens. Soms in de vorm van een zee of berg, maar soms ook gewoon een ‘denkbeeldige scheidingslijn’, zoals tussen Nederland en België.

De vakantie is dus een mooi moment om met je kind in gesprek te gaan over grenzen.

Zoals ieder land zijn eigen grens heeft, zo hebben mensen ook allemaal hun eigen grens. Deze grens kan ook grensvoor iedereen anders zijn. Wat voor de één wel oké is, kan voor iemand anders helemaal niet goed voelen.

Wanneer iemand je persoonlijke ruimte betreedt, kun je dit ook fysiek merken. Je voelt spanning, kan gaan trillen, zweten, blozen, enz. Wanneer iets niet prettig meer voelt, noemen we dit een ‘nee-gevoel’. Je nee-gevoel maakt je duidelijk waar jouw persoonlijke  grens ligt.

Het is heel belangrijk om voor jezelf op te komen.
Want dan doen anderen geen dingen die je niet leuk vindt.

Als je voor jezelf opkomt dan:

  • kun je je mening geven
  • kun je je grens aangeven
  • en houd je rekening met de grenzen van een ander.

Het is daarom héél belangrijk dat je voor jezelf weet waar jouw grens ligt. Dat je duidelijk weet wat je wel en wat je niet wilt. Want wanneer je niet weet wat je wel oké vindt en wat niet, dan is dit ook heel lastig aan te geven.

Hoe geef je nu je grens aan?

Zonder het conflict te laten escaleren? Zonder dat de ander denkt dat je onredelijk bent?

Geef duidelijk aan wat je wilt, maar blijf wel rustig. Als je erg boos wordt of gaat schreeuwen, dan wordt de ander ook boos en daar los je niets mee op. Wanneer je rustig zegt waar het op staat, heb je veel meer invloed.

Houd het bij jezelf. Wanneer je zegt: ‘jij moet dit…’ of ‘jij doet dat…’ dan voelt de ander zich aangevallen en zal daar alleen maar negatief op reageren. Wanneer je begint met ‘Ik vind het niet prettig als …’ of ‘Ik merk dat ik het vervelend vind als je …’ dan geef je aan wat jij ervan vindt. Dat is je goed recht. De ander kan nu bepalen of hij dit wil respecteren.

Geef een oplossing. Laat weten wat je van de ander verwacht, of wat je graag wilt dat er gebeurt. Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik wil graag dat …’ of ‘Ik stel voor dat …’ Zo neem je zelf het initiatief, waarmee je duidelijk en zelfverzekerd overkomt.

In de Sta Sterk training en de Stevige Stap training leer je hoe je op een duidelijke manier je grens aangeeft en hoe je op een handige manier met anderen omgaat, zodat je jezelf goed kunt blijven voelen.

Wil je meer weten over hoe je binnen jullie school grenzen kunt stellen?

Op 17 september organiseren we speciaal voor schoolleiders, IB-ers en andere onderwijsprofessionals een Expertisedag Hoe je het beste communiceert en pesten ECHT aanpakt waar we dieper ingaan op hoe je binnen je school de grenzen kunt stellen en kunt bewaken. In één dag ontvang je alle stappen voor een effectieve sociaal veilige school! Lees hier meer over alle andere workshops op deze dag.


Kortom: Als je voor jezelf op wilt komen, is het belangrijk dat je voor jezelf helder hebt wat je wel wilt en wat je niet wilt. 
Wanneer je duidelijk en consequent je grens aangeeft, dan wordt dit eerder geaccepteerd. Wie assertief reageert, wordt gewaardeerd en gerespecteerd.

© Caroline van Bommel

Geplaatst in pesten, weerbaarheid.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.