Wat zou jij nu tegen de pestkoppen uit je kindertijd zeggen?

Ben je gepest in je kindertijd? Hoe ga je daarmee om?  Je zou het kunnen vergeten. Of begraven. Of ervoor kiezen het te negeren, zoals ik jaren lang heb gedaan.

Door het te negeren en het verleden te vergeten, probeerde ik verder te gaan, zonder last te hebben van het verleden. Maar je weet dat  het er is. Verborgen in de achterkant van je mind. Iets waar je later wel mee leert leven. Ondertussen, terwijl je verder gaat met je leven, blijft het aan je vreten. Het wordt steeds zwaarder en moeilijker.

Gepest in je jeugd is een moeilijke ervaring,  waarvan maar weinig mensen besluiten om het onder ogen te zien. Het is alsof er een stigma aan is verbonden. Alsof wat er tijdens je jeugd is gebeurd niet uitmaakt. Volwassenen moeten gewoon doorgaan alsof er niets is gebeurd. Maar alles wat je denkt, doet en gelooft vandaag de dag is als gevolg van wat er gebeurd is in je vroege jaren.

Als je iets verschrikkelijks is overkomen tijdens het opgroeien, zijn er twee manieren om naar te kijken.

Het is of iets dat gebeurde met je of  voor je.

Het is of een externe, oneerlijke gebeurtenis die je slechter afliet en waarover je zal treuren tot het einde van je dagen.

Of, het is iets dat je overleefde, je sterker maakte, en wat  je de mogelijkheid gaf om anderen te helpen.

Het verandert niets aan het feit dat het is gebeurd. Wat verandert, is je waarneming ervan.

Luister hier naar verhalen over een moment in hun leven dat ze werden rond geduwd, getreiterd of gepest. Mindvalley vroeg hen ook om na te denken over wat ze nu zouden zeggen tegen die mensen.

In deze zien we een belangrijke les:

Niets externs heeft macht over je zonder je eigen reactie.

Zelf bepaal je wat je doet met ‘wat je overkomt.’ Wat gebeurd is, is gebeurd. Het verleden is helaas niet terug te draaien. We leven nu.
Nu kun je beslissen wat je doet en hoe je naar een vervelende situatie kijkt. Nu kun je ervoor kiezen om zelf eigenaar te worden van je gedachten en gevoelens. Kies jij ook vandaag om iemand te zijn die dankbaar is voor de lessen die ze heeft geleerd in donkere tijden?

Vertel hieronder jouw verhaal of deel de video met iemand die het nodig heeft!

Geplaatst in pesten, zelfvertrouwen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.