Weerbaarheidstraining

Als je weerbaar bent kun je voor jezelf opkomen, zodat je geen last meer hebt van pesten.

Wordt jouw kind gepest en wil je graag…

 • dat je kind voor zichzelf op kan komen?
 • dat ze vrienden kan maken?
 • dat ze meer vertrouwen heeft in zichzelf?
 • dat ze lastige situaties zelf op kan lossen?

OSta Sterkf word je zelf gepest op school, vereniging, straat of waar dan ook en wil je:

 • Voor jezelf op kunnen komen?
 • Nee kunnen zeggen?
 • Meer zelfvertrouwen?
 • Meer durven? Bijv: zeggen waar je last van hebt?
 • Je zekerder voelen?
 • Vrienden kunnen maken?

Voor veel kinderen, jongeren, maar ook volwassenen is dit de realiteit:

Ze worden gepest. En voor jezelf opkomen is dan lang niet altijd gemakkelijk. Ze willen wel voor zichzelf opkomen en de pester laten stoppen, maar helaas heeft het weinig effect… de pester gaat gewoon door. Ze krijgen tips genoeg om Sterk te staan en te zeggen dat de ander moet stoppen. In de praktijk valt dit echter nogal tegen… Meer dan 350.000 kinderen en jongeren in Nederland gaan dagelijks gebukt onder (ernstige) pesterijen, zo blijkt uit onderzoek. Ook nog eens 250.000 volwassenen kampen met dit probleem.

Overal waar mensen elkaar ontmoeten is er kans dat er wordt gepest.

 • Spullen worden afgepakt of kapot gemaakt.
 • Ze worden uitgescholden, uitgelachen, gechanteerd, etc
 • Ze worden buitengesloten of genegeerd. Als anderen samen spelen staan ze aan de kant of in de rij wil niemand naast hen lopen.
 • Er wordt over ze geroddeld of ze worden vernederd
 • Ook digitaal wordt er steeds meer gepest.

Dit hoeft niet zo te zijn! Stel je voor dat je situatie zo is:1

 • Je kunt voor jezelf opkomen.
 • Je hebt meer uitstraling
 • Je geeft je eigen mening wanneer je daar zin in hebt.
 • Je zegt nee en vertelt waar je last van hebt.
 • Je maakt vrienden
 • Je hebt zelfvertrouwen
 • Je kunt hulp vragen en hulp bieden
 • Je bent ontspannen en zit lekker in je vel

Wat is ervoor nodig om dit te bereiken?

 1. Leer hoe je voor jezelf kunt opkomen. Voor jezelf opkomen is belangrijk. Je beschermt jezelf tegen anderen, je respecteert je eigen grenzen en geeft aan wat je niet meer leuk vindt. Wie voor zichzelf opkomt en rekening houdt met andermans grenzen wordt gewaardeerd en gerespecteerd!
 2. Vergroot je zelfvertrouwen. Het geheim van zelfverzekerde mensen is – behalve het ontvangen van waardering – een goed gevoel van eigenwaarde. Iedereen denkt in meer of mindere mate dat hij niet veel waarde heeft, maar onder deze negatieve gedachten zit een schatkist boordevol positieve eigenschappen. Ieder mens en kind bezit kwaliteiten. In elke situatie kun je ervoor kiezen je op deze kwaliteiten te richten.
 3. Kies een goede coach om je te begeleiden. Succesvol zijn lukt meestal niet in je eentje. Zelfvertrouwen is helaas geen pakketje dat je zomaar onder je stoel vandaan kunt toveren. Kies een coach die ervaring heeft die je kunt leren hoe je ook weerbaarder en zelfverzekerder kunt zijn.

Dit is wat de Sta Sterk training voor je kan betekenen:

In deze intensieve training van 3 maanden begeleid ik je in 10 lessen om de 5 essentiële stappen te nemen die nodig zijn om sociaal weerbaar en zelfverzekerd te worden, zodat je met gemak voor jezelf kunt opkomen en van het pesten geen last meer hebt.

In de training doorloop je de volgende 5 stappen:

1. Je leert hoe je STERK kunt reageren in lastige situaties, zoals pesten, buitensluiten, negeren, etc.
2. Hoe je je stem en woorden kunt inzetten
3. Hoe je kunt omgaan met je eigen gevoelens en emoties
4. Hoe je sociaal vaardig met andere kinderen/jongeren/volwassenen om kunt gaan
5. Hoe je strategieën kunt gebruiken om je eigen gedachten te sturen

Reacties van kinderen die de training volgden:
“Ik heb een paar jaar geleden al eerder een training gevolgd, maar dat hielp niet. De pesters lachten me uit en gingen gewoon door met pesten. Nu wordt ik ook nog wel eens gepest, maar ik het doet me niet zo veel meer. Ik weet nu hoe ik kan reageren.” (E. 11 jaar)
Caroline is echt goed. Ze heeft me heel goed geholpen om voor mezelf op te komen en geleerd hoe ik mee kan doen. Ik heb nu veel meer vrienden en help ook andere kinderen als ze worden gepest. (R. 8 jaar)

Dit krijg je als je deelneemt aan de Sta Sterk training:

Een intakegesprek (van 30 tot 60 min) Voorafgaand aan de training wordt tijdens dit gesprek kennisgemaakt en wordt de situatie van de deelnemer besproken aan de hand van een vragenlijst. Er wordt vastgesteld of de deelnemer baat zal hebben bij de training. Ook wordt een persoonlijke leerwens vastgesteld. Deze leerwens is belangrijk voor het richten van de aandacht op de positief wenselijke veranderingen. Er is ruimte voor het stellen van vragen en ontvangen van informatie over de training.

10 interactieve lessen. Sta Sterkpunten en vaardigheden moeten getraint worden. Met elkaar oefenen we deze vaardigheden, d.m.v. spel, verhalen, metaforen, ontspanningsoefeningen, rollenspellen, helpende gedachten, huiswerkopdrachten en evalueren van de bijeenkomst.

2 informatieavonden voor de ouders en andere betrokkenen, zoals leerkrachten of andere opvoeders. Aan de start van de training vindt de eerste informatieavond plaats. Ouders ontvangen informatie over de training en achtergrond, de werkwijze, de materialen die ingezet worden en het werkboek. Ook krijgen ze tips om de deelnemer te ondersteunen. Na de 5e bijeenkomst vindt er weer een informatieavond plaats, waarop de trainer met de aanwezigen het verloop van het groepsproces en de eerste resultaten van de deelnemers binnen en buiten de training evalueert. Daarnaast geeft de trainer informatie over het tweede deel van de training en achtergrond en de verdere werkwijze en materialen die ingezet worden.

Schriftelijk materiaal bij iedere les. Na afloop van iedere bijeenkomst krijgen de deelnemers huiswerk mee. Dit helpt de deelnemers om te oefenen met de Sta Sterk punten buiten de training. Het stimuleert hen bezig te zijn met hun leerwens buiten de training. Het huiswerk staat in het werkboek. De opdrachten kunnen bestaan uit: leesopdrachten, doe-opdrachten en maakopdrachten. De opdrachten doen een beroep op de verschillende leerstijlen van kinderen. Alle opdrachten dragen bij aan het vergroten van het zelfvertrouwen en het toepassen van de Sta Sterk punten buiten de training. Het werkboek ondersteunt de deelnemers tijdens hun veranderingsproces en biedt ruimte voor verslaglegging van de eerste geboekte successen. De deelnemers worden zich door het huiswerk meer bewust van eigen ervaringen en mogelijke alternatieven.

Beantwoorden van vragen, telefonisch en per e-mail. Voor, tijdens en na afloop van de training kun je telefonisch en per e-mail contact opnemen met de trainer wanneer je met vragen zit of extra hulp of tips wilt bij een persoonlijk probleem.

Eventueel extra mogelijk:

Follow-up. Enkele maanden na de Sta Sterk training kan er bij deelnemers soms behoefte bestaan om de stof nog te herhalen en wat meer te oefenen. Dan kun je follow-uplessen volgen. Deze lessen worden ingevuld naar de wensen van de deelnemer. De follow-up gaat uit van drie terugkombijeenkomsten van 75-90 min. Deze kunnen individueel of in een groep plaatsvinden. Dit is afhankelijk van de keuze van de deelnemers en de hoeveelheid follow-up deelnemers.

De reactie van Birgitta…

Onze dochter werd vooral in groep 1 veel gepest, ze werd geslagen, geduwd of ze zeiden dat ze stom was, waardoor ze vaak verdrietig en teruggetrokken was en ze niet meer naar school wilde. Ze kreeg een heel negatief zelfbeeld, werd onzeker en reageerde dit thuis op ons af. Ze was daarnaast erg perfectionistisch en mocht van zichzelf geen fouten maken. Voor ze naar groep 3 zou gaan wilde ze daarom leren wat ze terug kon doen wanneer kinderen gemeen tegen haar deden. Nu gaat het hartstikke goed met haar. Ze is het afgelopen schooljaar niet gepest, heeft meer zelfvertrouwen gekregen en durft steeds meer. Zelfs met het meisje dat haar zo gepest heeft, daar is ze zelfs op het verjaardagsfeestje geweest. Ik moest toen wel even slikken, het liefst wilde ik daar helemaal niks mee te maken hebben, maar ze wilde zelf heel erg graag. Ze heeft extra werk gekregen en het pesten is niet meer voorgekomen. Op school gaat ze als een trein, krijgt aangepast werk voor de uitdaging. Ze leest wekelijks voor, voor de hele klas, dat doet ze vrijwillig. Dat had ik vorig jaar toen we met de Sta Sterk training begonnen, niet verwacht. Toen durfde ze met het kringgesprek amper wat te zeggen. Zeker het laatste halfjaar is ze ontzettend vooruit gegaan. In het begin hebben we echt nog wekelijks geoefend met sterk staan en hoe te reageren, dat gaat nu allemaal van zelf. Wat dat betreft ben ik zo blij dat ze vorig jaar bij Caroline de Sta Sterk training heeft gevolgd

Nog een reactie van een ouder…

Het gaat nu erg goed met onze dochter. De coaching heeft een goede uitwerking. Het heeft ervoor gezorgd dat er sprake is van een betere stabiliteit en weerbaarheid. Bovendien is ze meer zelfverzekerd en momenteel behoorlijk druk met het saxofoonspelen. Ze speelt mee in een orkest en repeteert dagelijks. 1 keer per week krijgt ze les. Binnenkort treedt ze weer op. Als solist geeft ze een voordracht. Ook hiervoor is behoorlijk wat vertrouwen voor nodig. Maar dat gaat haar goed af.

 

Wie heeft er baat bij de Sta Sterk training?

De Sta Sterk training is bedoeld voor iedereen die voor zichzelf wil leren opkomen en die meer zelfvertrouwen en (sociale) weerbaarheid kan gebruiken.

 • Je wordt gepest
 • Je hebt weinig zelfvertrouwen
 • Je hebt (faal)angst
 • Je wordt genegeerd of buitengesloten
 • Je wordt vernederd of anderen maken misbruik van je
 • Je wilt voor jezelf opkomen
 • Je wilt lastige situaties zelf op kunnen lossen

 

Ja, mijn kind wil meedoen! 

 

Ps: Hier nog wat antwoorden op veel gestelde vragen:
vraag 1: Is last hebben van pesten geen aanstellerij, hoort het er niet een beetje bij?
‘Plagen’ wel, plagen onderling is juist goed voor kinderen. Zolang het plagen in een gezellige sfeer gebeurt is er niets aan de hand. Plagen gebeurt spontaan en duurt niet lang. Zodra er echter iemand is die het niet leuk meer vindt, moet en kan er worden gestopt. Pesten hoort er absoluut niet bij. Dit is voor geen enkel kind goed en moet dan ook niet getolereerd worden.

vraag 2: Kan een slachtoffer van pesten het pesten zelf oplossen?
Een kind dat slachtoffer van pesten is zal vaak het probleem niet in één keer zelf op kunnen lossen. Het zal daarbij hulp moeten krijgen van de omstanders. Wanneer zij hun rol van meeloper veranderen in helper, verandert er al heel veel voor het slachtoffer. Wel zal het gepeste kind ook moeten leren om weerbaarder te worden en zelf oplossingen te bedenken voor problemen. Dit leren kinderen dan ook in onze training.

vraag 3: Waarom moeten de slachtoffers altijd veranderen en waarom gaan pesters niet op training?
Zowel slachtoffers als pesters moeten hun gedrag veranderen. Het is wel zo dat kinderen die worden gepest na het volgen van een Sta Sterk training weerbaarder zijn, zodat zij beter bestand zijn tegen het pesten, waardoor de pesters geen vat meer op hen hebben.

vraag 4: Waarom zou ik voor de Sta Sterk training kiezen, terwijl we voor een training bij de GGZ veel minder hoeven te betalen?
Regelmatig kloppen kinderen bij een trainer van Stichting Omgaan met Pesten aan die al jaren worden gepest en al van alles hebben geprobeerd, ook een SoVa training, judo of een klassikale weerbaarheidstraining  op school. Helaas bleek dit alles niet te helpen en bleef het pesten doorgaan, of werd zelfs nog erger. Ik heb kinderen horen zuchten na een aantal bijeenkomsten ‘nu eindelijk eens een training die wel helpt’

Ja, mijn kind wil meedoen en ik maak gelijk een afspraak voor een intakegesprek! 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.