De ‘Sta Sterktraining’… dat is toch voor kinderen die gepest worden?
Mijn kind wordt niet gepest. Waarom zou ze dan een weerbaarheidstraining volgen?

Mijn kind is onzeker en heeft weinig zelfvertrouwen.
Mijn dochter wordt vaak buitengesloten en als ze een vriendinnetje heeft, doet ze teveel haar best om het leuk te maken.
Mijn zoon is erg onzeker naar vrienden toe en die maken daardoor misbruik van hem…

Zomaar een aantal reacties van ouders op de Sta Sterk training van Stichting Omgaan met Pesten. Ouders die willen dat hun kind voor zichzelf op leert komen, dat het sociaal vaardig leert reageren, meer zelfvertrouwen krijgt en gewoon lekker in z’n vel kan zitten.

Kinderen die onzeker zijn of minder weerbaar, worden niet altijd gepest

Waarom zou je dan een weerbaarheidstraining volgen?

Ik weet dat je je nu afvraagt waarom kinderen die geen last hebben van pesten dan een training zouden moeten volgen.

Het is belangrijk dat kinderen met weinig zelfvertrouwen, die zich vaak onzeker voelen leren om zichzelf sterker te voelen en hun zelfvertrouwen te vergroten. Het kind heeft er niets aan wanneer we nu tegen het kind gaan zeggen dat het wat meer zelfvertrouwen moet hebben en dat het voor zichzelf op moet komen. Zelfvertrouwen ligt nu eenmaal niet voor het grijpen onder je stoel, was het maar zo simpel.

Kinderen die niet weerbaar zijn, hebben vaak ook weinig zelfvertrouwen

Zij durven hun eigen grenzen niet goed aan te geven en laten daarom gemakkelijk over zich heen lopen. Wanneer anderen kritiek hebben, trekken ze zich dat vaak bijzonder heftig aan en ze vinden het moeilijk om lastige situaties zelf op te lossen. Ze vragen dan snel hulp van de juf of meester of proberen lastige situaties zoveel mogelijk te vermijden. Ze vinden het dan ook vaak moeilijk om aansluiting bij leeftijdsgenoten te vinden. Kinderen met weinig zelfvertrouwen, of een laag zelfbeeld hebben dan ook vaak eerder last van pesten.

Een kind dat weerbaar is kan op een passende manier voor zichzelf opkomen, waarbij het op een respectvolle manier ook rekening houdt met de grens van de ander...

Het kind is in staat om zijn of haar eigen grenzen aan te geven en te bewaken en durft een eigen mening te hebben. Ze weet wanneer ze ‘nee’ wil zeggen en is niet bang dat anderen over haar heenlopen of misbruik van haar maken.

Vaak houden we onze mond omdat we aardig gevonden willen worden of niet buiten de groep willen vallen.

Als een ander dan iets vraagt, waarop we eigenlijk nee willen zeggen, doen we dit toch niet en hebben we er al, voordat we er erg in hebben, ‘ja’ gezegd. Dit geeft onszelf een naar gevoel van binnen, we voelen ons rot en weten niet goed hoe we er onderuit kunnen komen. Ook voor de ander zijn we niet duidelijk, want hoe kan die nu weten waar onze grens ligt, als we deze zelf niet aangeven? Als je wist hoe je duidelijk je grens aan kon geven, zonder dat anderen je dan gelijk vervelend zouden vinden, dan had je dat natuurlijk al lang gedaan.

Of we vinden onze mening juist wel heel belangrijk en laten duidelijk merken, dat we niet met ons laten sollen.

Op een ‘te sterke’ en agressieve manier komen we voor onszelf op, waarmee we geen rekening houden met de grenzen van een ander. Kinderen die op zo’n agressieve manier naar anderen reageren hebben vaak ruzies en weinig vrienden.

Als kinderen op zichzelf kunnen vertrouwen en zich gesteund weten door hun ouders of andere volwassenen, dan kunnen ze veel moeilijke situaties het hoofd bieden of vermijden.

Als ouders zijn we vaak geneigd om problemen voor onze kinderen op te lossen, in plaats van hen de kans te geven om het zelf te doen en hen de gevolgen van hun gedrag te laten ervaren. Hoe vaak staan we niet voor onze kinderen klaar met goed bedoelde hulp of oplossingen?  Door hen te leren om te praten en zoveel mogelijk zelf dingen op te lossen, leren ze om hun gedrag af te stemmen op de situatie en hulp te vragen als ze er zelf niet uitkomen. Kinderen worden zo verantwoordelijk voor hun eigen gedrag en het helpt hen om een gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen te krijgen. Dit is zo ontzettend belangrijk! Want wie zelfvertrouwen heeft en voor zichzelf opkomt met respect voor de ander, wordt gewaardeerd en gerespecteerd.

Als ouder kun je veel voor je kind doen en het helpen om op te groeien tot een weerbaar en zelfstandig persoon. Soms is er toch wat hulp van buitenaf nodig in de vorm van een training of coaching. De Sta Sterk training  kan dan uitkomst bieden.

Geplaatst in pesten, weerbaarheid, zelfvertrouwen en getagd met , .

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.