Online pesten wordt een steeds groter probleem

Afgelopen week zijn de cijfers van het onderzoek Digitale Veiligheid & Criminaliteit door het CBS gepubliceerd.

Meisjes zijn twee keer zo vaak het doelwit van online stalken of laster als jongens. Uit dit onderzoek onder 12- tot 25-jarige internetgebruikers, blijkt dat 5,3 procent in 2018 wel eens online is gepest, gestalkt of bedreigd. Dat zijn ruim 140.000 jongeren.

Centraal Bureau voor de Statistiek

Nadat ik dit bericht had gedeeld via social media, ontving ik meerdere reacties van ouders, over dat kinderen die gepest worden altijd maar naar een training worden gestuurd om sterker te worden, terwijl de pesters gewoon door blijven gaan. Zij gaan lekker uit, zijn populair en komen overal mee weg.

Waarom zou degene die gepest wordt een weerbaarheidstraining volgen?

Worden zij dan gepest omdat ze niet weerbaar zouden zijn?

Is het jammer dat degene die gepest wordt vaak een of meerdere cursussen gaat doen om sterker te worden, maar dat degene die pest vaak op hetzelfde level blijft, omdat het als ouder moeilijker schijnt te zijn toe te geven dat je kind een pester is?

Als we kijken naar het begrip ‘weerbaarheid’, dan lezen we op encyclo.nl: Weerbaarheid betekent dat je voor jezelf kan opkomen. Je weet wat je wel en wat je niet wilt. Als je er onzeker over bent kan je dat op een cursus leren.

In zo’n cursus, of weerbaarheidstraining leer je om je grenzen aan te geven en op een goede, assertieve manier voor jezelf op te komen.

Als je assertief bent…

  • dan geef je duidelijk je grenzen aan, met respect voor de ander.
  • Hierdoor voorkom je dat anderen misbruik van je maken en ben je in staat om hechte relaties met anderen te ontwikkelen.
  • Je kan positieve en negatieve gedachten uiten, zonder angst, stress of schuldgevoelens.

Vaak wordt door professionals en leerkrachten gedacht dat kinderen die gepest worden meer problemen met sociale vaardigheden hebben, dan kinderen die niet gepest worden. Maar nog veel vaker zijn het juist degenen die pesten, die een gebrek aan sociale vaardigheden hebben. Ze pesten een ander vanuit frustratie, om zichzelf beter te voelen, of zijn juist ook heel onzeker.

In mijn praktijk en via sociale media hoor ik regelmatig ouders van kinderen die vaak al jaren worden gepest en getreiterd. Hoe machteloos moet je je dan als ouders voelen wanneer je merkt dat jouw kind de dupe is van anderen die hun frustraties op hem of haar afreageren.

Pesten heeft vele negatieve gevolgen en tast vaak het zelfbeeld en zelfvertrouwen aan. Het is zo belangrijk dat mensen die last hebben van pesten worden geholpen om een positiever zelfbeeld te krijgen en hun zelfvertrouwen te vergroten. Door middel van de Sta Sterk training leer ik hen direct toepasbare tools waarmee zij effectief kunnen reageren op pesten, zodat de pester geen vat meer op hen heeft.

Vergroot ook de weerbaarheid van je kind

zodat het voor zichzelf kan opkomen een geen last meer heeft van pesten.

Geplaatst in cyberpesten, Nieuws, pesten, weerbaarheid.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.